Vje Farka Ture (MLI)

Četvrtak, 21. septembar 2023 / 20 č.
Zappa Baza (Bulevar Vojvode Bojovića 30a)

Koncert se ostvaruje uz podršku Grada Beograda.

vje farka ture

Vje Farka Ture (foto: Kiss Diouara)

Gitarista, pevač i kompozitor VJE FARKA TURE (Vieux Farka Touré) veliko je ime malijske muzike. Sin je čuvenog muzičara Alija Farke Turea (1939 – 2006), jednog od širom sveta najpriznatijih umetnika sa afričkog kontinenta. Vje je rođen 1981. godine u gradiću Niafunkeu. U ranoj mladosti nije imao podršku oca da krene njegovim stopama, ali se Vje, uprkos tome, u tajnosti posvećivao muzici i gitari. Brzo je napredovao i gradio svoj prepoznatljiv svirački stil i umetnički izraz, a kada je došlo do snimanja prvog albuma „Vieux Farka Touré” (2006), gostujući muzičar na albumu je bio upravo njegov otac Ali, koji je tom prilikom načinio neke od svojih poslednjih snimaka pre smrti. Usledio je niz Vjeovih solo-izdanja: „Fondo” (2009), „The Secret” (2011), „Mon Pays” (2013) i „Samba” (2017), koja su proširivala granice tradicionalne muzike Zapadne Afrike, a zbog svoje izvanredne sviračke tehnike, Vje je stekao nadimak Saharski Hendriks.

Vjeova karijera tokom svih ovih godina ide isključivo uzlaznom putanjom, obezbedivši mu visok položaj među umetnicima pustinjskog bluza. Ostvario je mnoštvo nastupa u različitim krajevima planete, kao i saradnje sa brojnim muzičarima, a posebno atraktivno mesto u njegovoj karijeri bio je nastup na svečanom otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici, 2010. Sa najnoviim albumom „Les Racines” (World Circuit, 2022), svojevrsnim omažom ocu, Vje se vratio korenima, dublje se ponovo uvezujući sa songajskim nasleđem severa Malija i tradicijom Zapadne Afrike. Svih deset pesama jesu njegove autorske kompozicije u kojima je obrađivao razne teme, mahom usmerene na istinske ljudske vrednosti.

Vje Farka Ture u Beogradu nastupa sa svojim triom, u kom su još i Adama Kone (bubnjevi, kalabaš) i Maršal Henri (bas-gitara). Ovo je Vjeov premierni koncert u Srbiji.

todo mundo 2023 logoi