Učesnici konferencije

Subota, 23. septembar 2023 / 11 č.
RTS Klub – Galerijski prostor Radio Beograda  (Hilandarska 2, Ulaz iz Svetogorske)

Konferencija se ostvaruje uz podršku Ministarstva kulture, Radio-televizije Srbije i Radio Beograda 3.

. . .

• DAINA ZALANE

(LETONIJA)

daina zalāne

Daina Zalane (promotivna fotografija)

DAINA ZALANE je preko 20 godina aktivna u upravljanju različitim projektima vezanim za narodnu muziku. Osnivačica je i menadžerka nevladine organizacije Centar za menadžment u kulturi Lauska i vodi izdavačku kuću koja je do sada objavila više od 100 izdanja sa muzikom u rasponu od izvorne narodne do savremene world muzike. Centar Lauska je takođe partner u različitim projektima finansiranim od strane Evropske unije, učestvujući u organizaciji razmena muzičara i omogućavajući kreativnu saradnju umetnika iz različitih zemalja i različitih sfera interesovanja. Daina je i programski direktor međunarodne manifestacije Valmiermuiža Ethnomusic Festival, koja se održava u Letoniji. Stručni je saradnik je u različitim međunarodnim telima za finansiranje i članica je odbora Europske folklorne mreže (European Folk Network).

. . .

• MARTON ERI

(MAĐARSKA)

marton eri

Marton Eri (promotivna fotografija)

MARTON ERI (Éri Márton) muzičar je iz Budimpešte. Kao sin Petera Erija, narodnog muzičara i etnografa, člana uglednog sastava Muzsikás, Marton je od najranijeg uzrasta bio usmeravan ka tradicionalnoj muzici i plesu Mađara i susednih naroda. Već devedesetih godina 20. veka, kao mladić, odlazio je na teren u Transilvaniju, u selo Mera u oblasti Kalotaseg, i tamo iz prve ruke upoznavao tradicionalnu muziku ovog kraja. Tu je upoznao i svoje muzičke uzore, koji će mu i odrediti sudbinu i životnu profesiju. Marton svira violu i violu sa tri žice i do sada je bio član ili je sarađivao sa brojnim umetnicima i bendovima na mađarskoj sceni tradicionalne muzike, a svirački je veoma aktivan i na tanchaz-skupovima. Danas je član benda Agnješ Enjedi, grupe Magos i sve priznatijeg ansambla Erdőfű.

. . .

• MARIJA DUMNIĆ VILOTIJEVIĆ

(SRBIJA)

marija dumnić vilotijević

Marija Dumnić Vilotijević (detalj/foto: Duško Vukić)

MARIJA DUMNIĆ VILOTIJEVIĆ završila je osnovne i doktorske studije etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i radi u Muzikološkom institutu SANU od 2011. godine. Tokom studija, usavršavala se na srodnim institucijama pri Austrijskoj i Bugarskoj akademiji nauka. Predsedava Sekcijom istraživačkih arhiva Međunarodne asocijacije zvučnih i audiovizuelnih arhiva (IASA) i ambasadorka je iste asocijacije u Srbiji. Zamenica je predsedavajućeg pri ICTM Studijskoj grupi za audiovizuelnu etnomuzikologiju. Glavna je istraživačica iz Srbije na projektu Exploring the Tracks of Balkan Culture: Serbian–Turkish Connections in Music and Dance from Ottoman Period until Today (TRackeRS). Njeno istraživanje srpskih i balkanskih narodnih muzičkih praksi zasnovano je na arhivskom i terenskom radu, praćeno muzičkom i kontekstualnom analizom; koristi istorijsku, urbanu i primenjenu etnomuzikologiju. Za knjigu Zvuci nostalgije: Istorija starogradske muzike u Srbiji (2019) dobila je nagradu Etnografskog instituta SANU. Trenutno radi na istraživanju muzičkih i plesnih praksi migrantskih zajednica u Srbiji, kao i na zvučnoj arhivistici.

. . .

• ALBA KARMONA

(ŠPANIJA)

alba karmona

Alba Karmona (promotivna fotografija)

ALBA KARMONA spada u najuzbudljivije glasove tradicionalne i flamenko muzike Španije. Rođena je u Kataloniji, ali su joj roditelji rodom iz Malage, zbog čega je od najranijeg uzrasta bila izložena flamenko plesu i pesmi. U svojoj dosadašnjoj, 18 godina dugoj karijeri, bila je član priznatih flamenko i džez grupa, sarađujući sa umetnicima kao što su Periko Sambeat, Čano Dominges, Maurisio Sotelo i drugi. Kao pevačica, učestvovala je u slavnom mjuziklu Flamenco Hoy! u režiji Karlosa Saure, kao i u još nekim poznatim umetničkim projektima. Nakon rada u poznatom sveženskom bendu Las Migas započela je solo karijeru, produbljujući i šireći svoje iskreno zanimanje za narodnu muziku Sredozemlja i tradicionalnu muziku Latinske Amerike. Godine 2022. bila je nominovana za špansku muzičku nagradu Premios Odeón za Najboljeg novog flamenko umetnika. Takođe radi u duu sa svojim suprugom Hesusom Gererom (Jesús Guerrero), izvanrednim španskim flamenko gitaristom. Aktuelni Albin repertoar autorskih kompozicija proistekao je iz bogatstva usmene tradicije, upivši širog spektar španske narodne i tradicionalne muzike kao i nasleđa drugih kultura.

. . .

• JANUŠ PRUŠINOVSKI

(POLJSKA)

janus prusinovski

Januš Prušinovski (promotivna fotografija)

JANUŠ PRUŠINOVSKI je violinista, koji takođe svira dulcimer, poljsku harmoniku i vergl; on je i pevač i kompozitor. Učio je da svira od seoskih majstora i bio je pionir oživljavanja tradicionalne seoske muzike u Poljskoj. Januš je svirao u raznim bendovima, a koosnivač je Udruženja House of Dance (1994). Godine 2008. osnovao je Janusz Prusinowski Trio, koji je kasnije postao Kompania. Tokom godina održao je bezbrojne koncerte širom Evrope, kao i u Africi, Aziji i Severnoj Americi, svirao na stotinama plesnih događanja i pevao na brojnim crkvenim saborima. Zajedno sa suprugom Kajom vodi Dečje pozorište Play by Ear; njih dvoje komponuju i pesme i uspavanke. Autor je edukativnog programa, vodi radionice pevanja i sviranja violine. Organizovao je brojna kulturna događanja, te je već 15 godina umetnički direktor festivala Mazurkas of the World. Godine 2014. odlikovan je Bronzanom medaljom Gloria Artis za zasluge u kulturi, 2015. godišnjom nagradom ministra kulture i nacionalne baštine u području narodne kulture, a iste je godine nominovan za nagradu C.K. Nagrada lokalne uprave vojvodstva Norwid Mazowieckie u kategoriji muzike. Godine 2021. imenovan je za člana Kuće slavnih organizacije Transglobal World Music Chart – kao ličnost sa posebnim zaslugama na području muzike sveta.

. . .

• ANA SORS

(VELIKA BRITANIJA/ŠPANIJA)

ana sors

Ana Sors (promotivna fotografija)

ANA SORS je osnivačica i direktorka agencije Salto Music Productions. Strastvena je istraživačica muzika. Predstavlja i i organizuje turneje umetnicima tradicionalne i alternativne muzike iz Latinske Amerike i Španije. Ana se takođe bavi produkcijom koncerata i kreiranjem muzičkih susreta. Živi u Španiji i Velikoj Britaniji. Voli da se povezuje sa različitim kulturama i neguje multikulturalne odnose u muzičkoj industriji.

. . .

• MIRJANA RAIĆ TEPIĆ

(SRBIJA)

mirjana raić tepić

Mirjana Raić Tepić (foto: Marko Dubovac)

MIRJANA RAIĆ TEPIĆ je završila osnovnu i srednju muzičku školu, a zatim studije etnomuzikologije na muzičkom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnivačica je i članica a cappella sastava Rodjenice koji izvodi tradicionalne pesme sa prostora bivše Jugoslavije. Od 2010. godine je zaposlena u Baletskoj školi u Novom Sadu pri Odseku za narodnu igru kao nastavnica stručnih predmeta. Aktivna je i na polju improvizovane i eksperimentalne muzike, sarađujući sa značajnim kompozitorima i stvaraocima iz zemlje i regiona. Jedna je od autora plesnog  performansa Melting Pot koji je ostvaren u saradnji sa Ansamblom narodnih pesama i igara Kolo. Autorka je dva Priručnika za predmet Etnomuzikologija koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Reč je o prvim priručnicima tog tipa iz oblasti etnomuzikologije u Srbiji.

. . .

• ŠOMA ŠALAMON

(MAĐARSKA)

šoma šalamon

Šoma Šalamon (promotivna fotografija)

ŠOMA ŠALAMON (Salamon Soma) narodni je muzičar, etnomuzikolog i predavač na Katedri za narodnu muziku Muzičke akademije Franc List u Budimpešti. Od svojih 14 godina, Šoma sakuplja narodnu muziku i svira različite tipove narodnih flauta sa područja Karpatskog basena. Kao svog glavnog uzora, Šoma izdvaja Andraša Hodoroga, mađarskog frulaša iz Moldavije. Od 2007. svira harmoniku, a budući da se razvio u izvođača širokog spektra, kao i u uzornog istraživača, tokom poslednjih desetak godina nastupao je u raznim ansamblima posvećenim narodnoj muzici, među kojima je i Erdőfű. Pored brojnih koncerata koje je ostvario u zemlji i inostranstvu, Šoma promoviše mađarsku narodnu muziku i na svojim redovnim predavanjima, majstorskim radionicama i gostujućim predavanjima. Njegova supruga, Agnješ Enjedi (Ágnes Enyedi) ugledna je pevačica tradicionalne mađarske muzike.

. . .

• JOANA VJEDRO-ŽAK

(POLJSKA)

joanna wiedro

Joana Vjedro-Žak (foto: M. Jagnus)

JOANA VJEDRO-ŽAK započela je svoje muzičko putovanje 2012. godine kada se zaljubila u divlju muziku iz srca Poljske. Sada je menadžer nekim od glavnih poljskih folk bendova, a vodi i muzičku agenciju Wodzirej (od 2014) i sarađuje sa festivalom Mazurkas of the World. Muzička agencija Wodzirej (Wodzirej na poljskom: ceremonijal majstor), ujedno i izdavačka kuća, okuplja najvažnije bendove etno scene u Poljskoj – od onih koji su najbliži divljem improvizovanju seoskih majstora (Janusz Prusinowski Kompania, Tęgie Chłopy) do avangardnih ili klasičnih pristupa tradiciji (Tuleje, Maniucha & Ksawery, Michał Żak & Aleksander Dębicz). Više od 10 godina Joana organizuje i koordinira koncerte i turneje u Poljskoj i inostranstvu, uključujući Japan (2019, sa Kompanjijom Januša Prušinovskog, u suradnji sa mplant.com) i SAD. Pored toga što se bavi eksportom i šoukejs-nastupima poljskih muzičara u inostranstvu, dovodila je do sada i neke strane umetnike u Poljsku. Godine 2021. bila je deo produkcijskog tima MUJI, 26. albuma sa poljskom tradicionalnom muzikom, a 2022. je bila članica žirija (Vokemsov samuraj) na WOMEX-u.

. . .

• MARIJA VITAS

(SRBIJA)

marija vitas todo mundo

Marija Vitas (foto: Teodor Vitas)

MARIJA VITAS je etnomuzikolog, muzički kritičar, novinar, istraživač, urednik časopisa i portala, organizator i selektori festivala. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006). Od 2012. glavna je urednica world music magazina Etnoumlje, a često piše za druge srpske i strane medije, te ponekad vodi i radijske emisije. Članica je Transglobal World Music Chart-a te osnivačica i administratorka Balkan World Music Charta. Kao članica World Music asocijacije Srbije, Marija je vodila mnoge terenske istraživačke projekte. Često piše tekstove za albume različitih izvođača, te priprema promotivne tekstove i EPK-ove za bendove. Predsednica je Udruženja Ring Ring, koje je do sada bilo partner u nekoliko međunarodnih projekata. Uključena je u tri festivala koje Ring Ring organizuje: Ring Ring, Todo Mundo i Pocket Globe. Autorka je knjige Vranjsko muzičko nasleđe (2020), objavljene uz podršku UNESCO-a. Časopis Muzika Klasika ju je izabrao za Najboljeg muzičkog kritičara Srbije u 2019. godini.

todo mundo 2023 logoi