Razgovor sa studentima: Erdőfű i tanchaz

Petak, 22. septembar 2023 / 17 č.
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu (katedra za etnomuzikologiju)

Razgovor sa studentima se ostvaruje uz podršku Sounds of Europe, Collegium Hungaricum Beograd, Ministarstva kulture i Grada Beograda.

razgovor sa studentima

Na jednom velikom tanchaz-skupu, Budimpešta, april 2023 (foto: Marija Vitas)

Drugog dana jedanaestog World Music festivala „Todo Mundo”, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Katedra za etnomuzikologiju), 22. septembra, sa početkom u 17 sati biće organizovan razgovor Martona Erija (Éri Márton) i Šome Šalamona (Salamon Soma), dvojice muzičara sastava Erdőfű sa studentima etnomuzikologije. Marton Eri u grupi svira violu i violu sa tri žice, dok je Šoma harmonikaš, a osim toga i etnomuzikolog.

Ovakav tip razgovora ili predavanja jeste već drugi u nizu u okviru festivala, čime se nastavlja ova važna saradnja između Festivala i Katedre za etnomuzikologiju FMU. Prvi takav događaj je organizovan na 10. „Todo Mundu”, 22. septembra 2022, kada je sa studentima razgovarao makedonski muzičar, vrhunski trubač Džambo Agušev.

Okosnica priče Šome i Martona biće tanchaz (táncház/dance house/plesačnica), višedecenijski društveni fenomen, kulturni pokret i vrsta plesno-muzičkog događaja koji se, ukratko, odnosi na popularna okupljanja urbanih ljudi svih generacija radi igranja tradicionalnih plesova Mađara i drugih naroda iz ovog dela Evrope.

Pored priče o tanchazu, gosti će se osvrnuti i na druge elemente mađarske scene tradicionalne muzike, zatim na same karakteristike muzike, nasleđe Transilvanije, rad grupe Erdőfű i njen pristup tradicionalnom muzičkom materijalu. Poželjno je aktivno učešće studenata i slobodno postavljanje pitanja gostujućim umetnicima i predavačima.

Događaj je zatvorenog tipa i namenjen je samo studentima i profesorima Katedre za etnomuzikologiju.

Nakon razgovora sa studentima program festivala se nastavlja u večernjim satima u Jevrejskom kulturnom centru (Jevrejska 16), u okviru koncertnog programa druge večeri naslovljene „Gradske priče”. Slušaćemo koncerte austrijskog kvarteta harmonika Belofour i španskog flamenko dua Albe Karmone i Hesusa Gerera.

Sastav Erdőfű, na festivalu će imati koncert 23. septembra, u Jevrejskom kulturnom centru, u okviru poslednjeg festivalskog dana naslovljenog „European Folk Day” budući da se tog dana svojim programom „Todo Mundo” priključuje proslavi „Evropskog dana narodne umetnosti”. Taj dan će započeti međunarodnom konferencijom „Tradicija danas, u muzici sveta”, a biće zaokružen koncertima grupe Erdőfű i Janusz Prusinowski Kompania iz Poljske.

todo mundo 2023 logoi