Janusz Prusinowski Kompania (POL)

Subota, 23. septembar 2023 / 20 č.
Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” (Jevrejska 16)
janusz prusinowski kompania

Janusz Prusinowski (promotivna fotografija)

JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA je istaknuta grupa muzičara iz Poljske koji nastavljaju tradiciju seoskih majstora i ličnih uzora u procesu razvijanja izvođačke tehnike i stila. Istovremeno, oni su svojevrsni avangardni bend sopstvenog, karakterističnog zvuka i jezika improvizacije, kombinujući muziku i ples, arhaično i moderno, seoske melodije i naznake Šopenovog rubata, ljubav prema improvizaciji bliskoj džezu i izražajnost rok muzike.

Koncerti i turneje Kompanije Januša Prušinovskog obično uključuju obrazovane aktivnosti, kako u Poljskoj tako i u inostranstvu, jer bend takođe vodi raznovrsne muzičke i plesne radionice, koje su se pokazale kao početna taka mnogim mladim interpretatorima tradicionalne muzike Poljske.

Jedinstveni stil sastava je rezultat njihovog pokušaja da pronađu nove načine interpretacije najvažnijih elemenata seoske muzike iz središnje Poljske, približavajući mazurku – pevanu, sviranu, igranu i uživo improvizovanu – i čoveka ovog doba. Osim na koncertima, Januš sa svojom Kompanijom (sastav je ponikao iz Trija Januša Prušinovskog) nastupa na seoskim veseljima i u gradskim plesnim klubovima. U periodu između 2008. i 2012. grupa je ostvarila uzoran broj nastupa u Evropi, Aziji, Kanadi i SAD, a 2012. održala je i šoukejs-nastup na WOMEX-u u Solunu.

Pored samostalnih koncerata, Kompanija učestvuje u bezbrojnim umetničkim projektima, sarađujući sa paletom umetnika. Do sada su objavili četiri albuma: „Mazurki” (2008), „Serce” (2010), „Knee-deep in Heaven” (2013) i „Po Śladach/In the footsteps” (2019).

Ovo je njihovo premijerno gostovanje u Srbiji. Zahvaljujući saradnji koju je, zahvaljujući podršci projekta Sound of Europe, festival Todo Mundo (Udruženje Ring Ring) ostvario sa Centrom za kulturu Grocka, Janusz Prusinowski Kompania će pre beogradskog koncerta imati nastup u dvorištu Rančićeve kuće u Grockoj, 22. septembra, sa početkom u 20 sati.

todo mundo 2023 logoi