Razgovor sa studentima

todo mundo 2022

Drugog dana desetog World Music festivala „Todo Mundo”, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (Katedra za etnomuzikologiju), 22. septembra, sa početkom u 12 sati biće organizovan razgovor Džamba Aguševa sa studentima etnomuzikologije.

Kako su organizatori festivala došli na ovu ideju?

Džambo Aguševi Orchestra je jedan od učesnika 10. izdanja festivala. Na početku iste večeri (22.09) u Bašti kluba Drugstore (Bulevar Despota Stefana 115) oni će održati koncert, i to premijerni u Beogradu! Samim tim, ukazala se lepa i retka prilika da se studentima etnomuzikologije omogući direktan susret i razgovor sa jednim od najboljih trubača sa Balkana danas.

razgovor sa studentima

Džambo Agušev potiče iz porodice koja je odnegovala generacije muzičara i vuče korene iz Turske i nasleđa mehtera. Džambo je rođen i živi u Strumici, u Severnoj Makedoniji. Pripada romskoj zajednici, pri čemu mu je turski maternji jezik. Karakteristično za Džamba i njegove prethodnike trubače, jeste to da su kao deca najpre uvežbavali svirku na zurli, a potom na trubi. Za razliku od većine narodnih trubača u Srbiji, makedonski trubači koriste klasičnu trubu, a ne flighornu. Džambov orkestar je veoma tražen na svadbama i drugim veseljima širom Evrope, paralelno gradeći i uzornu koncertnu karijeru, nastupajući na prestižnim scenama, festivalima i u klubovima.

Ovo su neke od tema na koje će se govoriti na FMU. Poželjno je aktivno učešće studenata i slobodno postavljanje pitanja gostujućem umetniku.

Posle razgovora sa studentima nastavljamo sa festivalom, u večernjim satima, u okviru koncertnog programa druge večeri naslovljenog „Partyard”, gde će, nakon Džambovog orkestra da nastupiti italijanski trio Fanfara Station.

Razgovor Džamba Aguševa sa studentima etnomuzikologije odvija se u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, uz podršku evropskog projekta Sounds of Europe.

. . .

todo mundo 2022 sponzori organizatori partneri