subota, 24. SEPTEMBAR 2022, 11 č.

. . .

M U Z I K A  U  P O K R E T U

 

učesnici

Na konferenciji Muzika u pokretu govoriće učesnici iz šest evropskih zemalja: Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije. To su: Stefan Sablić, Dunja Knebl, Paula Haslinger, Lea Milinović, Dragan Ristić, Vesna Bajić Stojiljković, Dea Delina Plevneš, Dejan Vujinović, Marzuk Mejri i Marija Vitas (moderator).

. . .

• STEFAN SABLIĆ

(SRBIJA)

učesnici

Stefan Sablić (foto: Tanja Drobnjak)

STEFAN SABLIĆ je muzičar, osnivač grupe Shira utfila, vokalista, svirač uda i kanuna, uspešan pozorišni reditelj i  kantor beogradske sinagoge. Mnogostruka interesovanja Stefana Sablića, kao i brojna usavršavanja i nastupi sa raznim muzičarima širom sveta, doprinela su i omogućila mu temeljan i sistematičan pristup tradicionalnoj sefardskoj muzici, kao i generalno poznavanje tradicija drugih naroda koji su delili istorijski, geografski i kulturni prostor Balkana, Mediterana i Bliskog istoka u proteklim vekovima. Od 2020. godine Stefan Sablić je postavljen za umetničkog direktora Jevrejskog kulturnog centra, u nekadašnjem prostoru kultnog Kulturnog centra REX. Učestvovao je u njegovom obnavljanju, otvaranju i oživljavanju kulturnih događaja. Stefan Sablić je takođe osnivač festival muzika manjina Ethno Fusion Fest koji se održava svake godine u dvorištu sinagoge u Beogradu.

• DUNJA KNEBL

(HRVATSKA)

učesnici

Dunja Knebl (foto: Bojan Slevec)

DUNJA KNEBL je pevačica tradicionalnih pesama rodom iz Hrvatske. Iako je počela s javnim nastupima tek 1993, kad je imala 47 godina, do sada je objavila 21 album, interpretirajući uglavnom zaboravljene tradicionalne pesme iz Hrvatske i drugih zemalja. Nastupa sama – prateći se na gitari, indijskom harmonijumu, sansuli, malim udaraljkama – ili sa drugim muzičarima. Grupu Kololira je osnovala 2013. godine i sa njom objavila tri albuma do sada. Sa puno uspeha neguje i duo-formaciju, i to sa muzičarem Rokom Margetom, u vidu brojnih koncerata i dva do sada objavljena audio-izdanja. Dunja je od detinjstva imala priliku da boravi u raznim zemljama na tri kontinenta i svuda je sa strašću upijala muzičku tradiciju, prelistavajući pesmarice i zbirke, slušajući stare ploče, pevajući pesme i prateći sebe na gitari.

• PAULA HASLINGER

(AUSTRIJA)

učesnici

Paula Haslinger (promotivna fotografija)

PAULA HASLINGER (1978) rođena je u Linzu, Austrija. Studirala je nemački i skandinavske jezike i književnost na Univerzitetu u Beču iu Orhusu, Danska. Od rane mladosti je vrlo zainteresovana za muziku iz celog sveta. Studije kulture na: Institut für Kulturkonzepte, u Beču i Hamburgu. Od 2008. godine radi kao menadžer umetničke produkcije za muzički festival Imago Dei i world music festival Glatt&Verkehrt. Od 2020. je kurator muzičkog odseka programa Artists In Residence u Kremsu, Donja Austrija. Peva i svira u dva benda, kada ima vremena.

• LEA MILINOVIĆ

(SEVERNA MAKEDONIJA)

učesnici

Lea Milinović (promotivna fotografija)

LEA MILINOVIĆ (1984) diplomirala je na Odseku za političke nauke na Evropskom univerzitetu, 2012. Nakon diplomiranja počela je da uči različite vrste instrumenata, uglavnom sa Balkana i Bliskog istoka. Neki od instrumenata su: bendir, didžeridu, tambura ud… I u svemu tome je bila samouka. Dok je putovala i otkrivala različite kulture, Lea se posebno zaljubila u sufi muziku i teoriju makama. Godine 2015, Lea i njena prijateljica Katerina Dimitrovska osnovale su bend Perija. Bend predstavlja world/dark folk muzički eksperiment, fokusiran na jednakost na etnički podeljenom Balkanu, stavljajući naglasak na ono za što članovi benda veruju da su važna i pomalo zanemarena društvena pitanja. Neki od festivala na kojima su nastupali su: E.S.N.S., Exit, OFFest, MEtno Festival itd. Perija je deo programa MOST – Balkan Music Export 2022. Lea je ko-menadžer benda od samog početka. Takođe, bila je deo Erihonovog prvog albuma (ud), Nevečeren Den.

•  DRAGAN RISTIĆ

(SRBIJA)

dragan ristić

Dragan Ristić (promotivna fotografija)

DRAGAN RISTIĆ (1972) potiče iz muzičke porodice. Otac i deda su svirali violinu, a prva ljubav bila mu je harmonika, koju je počeo da svira sa sedam godina. Gitari se okrenuo sa petnaest godina kada je shvatio da mu malo drugačiji ritmovi bolje pristaju od tradicionalnih. Pored studija na Fakultetu dramskih umetnosti, gitara ostaje njegova najveća ljubav, pa je osnovao bend Kal, prepoznatljiv po originalnoj kombinaciji Balkana, romskog nasleđa i modernog rok i pank zvuka. Kal je ostvario velike uspehe na evropskoj world music sceni i šire. Dragan je autor svih pesama i aranžmana, a ujedno je glavni vokal i gitarista grupe. Pored muzike, bavi se glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. Sarađivao je u realizaciji nekoliko filmova kao prevodilac za romski jezik. Za film Crna mačka, beli mačor Emira Kusturice, Dragan je napisao tekst za pesmu Bubamara, koja je postala hit. Od 2014. godine organizuje i vodi beogradski Festival FRKA, osnovan sa idejom da se Romi što više uključe u društvene tokove. Direktor je Romskog kulturnog centra Beograd. Autor je studija Romski mediji u Jugoslaviji: razvoj i mogućnosti, Povijest romskog teatra i Romska glazba kao dio mejnstrim kulture. Za svoj rad je nekoliko puta nagrađivan.

• VESNA BAJIĆ STOJILJKOVIĆ

(SLOVENIJA / SRBIJA)

učesnici

Vesna Bajić Stojiljković (promotivna fotografija)

Dr VESNA BAJIĆ STOJILJKOVIĆ (1979) etnomuzikolog-etnokoreolog. Diplomirala je i doktorirala na odseku za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Profesor etnokoreologije i koreografske kompozicije na Institutu za umetničku igru u Beogradu; rukovodilac odseka Scenska narodna igra i muzika. Profesor koreologije na Akademiji za ples AMEU u Sloveniji. Osnivač i umetnički direktor Akademskog kulturno-umetničkog društva (AKUD) Kolo u Kopru, Slovenija. Podpredsednica je Saveza Srba Slovenije i članica međunarodnih udruženja za tradicionalnu muziku ICTM i Labanovu kinetografiju ICKL. Koautorka je dve monografije pod nazivom Desanka Desa Đorđević (2014) i Branko Marković (2017). Izdala je doktorsku disertaciju pod nazivom Scenska narodna igra, Procesi (re)definisanja strukturnih, dramaturških i estetskih aspekata u scenskom prikazivanju tradicionalne igre i muzike za igru u Srbiji (Beograd: Muzikološki institut SANU, 2019). Bavi se praktičnim i teorijskim radom u oblasti narodne muzike i igre, profesionalnim sviranjem na harmonici, tradicionalnim pevanjem, narodnom i scenskom narodnom igrom, podučavanjem i izvođenjem. U svojim naučnim radovima fokus postavlja na scensku narodnu igru i muziku, koreografiju, analizu, koreografske principe, Labanovu kinetografiju, srpsku i balkansku narodnu igru i muziku, muziku i igru u srpskoj dijaspori.

• DEA DELINA PLEVNEŠ

(SEVERNA MAKEDONIJA)

dea delina plevneš

Dea Delina Plevneš (promotivna fotografija)

DEA DELINA PLEVNESH (1994) rođena je u muzičkoj porodici. Odrastajući uz roditelje muzičari, rodila se i u njoj velika ljubav prema muzici. Sa 6 godina je počela da uči teoriju muzike, solfeđo i klavir, sve dok nije otkrila prekrasan svet udaraljki koje su je očarale svojom lepotom. Nastavlja svoje školovanje u srednjoj muzičkoj školi DMBUC Ilija Nikolovski – Luj na odseku za udaraljke, te u razdoblju od 2009. do 2013. godine učestvuje na brojnim koncertima, nastupima, državnim i međunarodnim takmičenjima. Razvoj svoje ličnost i naročito duhovni razvoj i potragu za nepoznatim, izražava kroz eksperimente s brojnim žanrovima, od klasične, džez, rok, alternativne, elektronske, ambijentalne do savremene, moderne i eksperimentalne muzike. Godine 2013. započela je studije džez bubnjeva na Konzervatorijumu u Maastrichtu, Holandija. Kao zemlja koja je poznata po brojnim umetnicima na području elektronske muzike, Holandija budi kod Dee novu ljubav i strast prema elektronici. To je rezultiralo višegodišnjim detaljnim istraživanjem i proučavanjem te problematike na SAE Amsterdam Institute, odseku Univerziteta Middlesex, London, gde je završila studije audio-tehnike i muzičke produkcije. Tokom studija, Dea je učestvovala na raznovrsnim događanjima i koncertima gde je radila kao tehnička podrška, asistent inženjera i ton-majstor. Od 2017. godine nastupa kao DJ i producentkinja čil-aut, ambijentalne, orijentalne i psihodelične elektronske muzike. Od 2020. je perkusionistkinja i bubnjarka u nekoliko grupa, među kojima su Perija, Avellina i Erihon. Najveća inspiracija joj je priroda, a autentični senzibilitet izražava spajanjem akustičnih instrumenata i elektronike, stvarajući višedimenzionalno iskustvo. Budući da je muzika univerzalni jezik i nema granica, kroz svoj muzički izraz Dea nastoji da spoji više kultura, etničkih grupa, prenoseći poruku da smo mi svi jedno.

•  DEJAN VUJINOVIĆ

(SRBIJA)

učesnici

Dejan Vujinović (foto: Natalija Jakovljević / Magločistač)

DEJAN VUJINOVIĆ je po struci magistar ekonomskih nauka, u užoj stručnoj oblasti marketing menadžmenta, a sa posebnim akcentom na integrisane marketing komunikacije za kulturne događaje. Osnivač je, organizator i umetnički rukovodilac world music festivala Etnofest na Paliću (19 izdanja, 2004 – ), festivala savremene eksperimentalne i improvizativne muzike Jazziré u Subotici (13 izdanja, 2009 – ), kao i umetnički direktor Kanjiškog džez festivala u periodu od 2013 – 2018. godine. Bio je urednik muzičkog i likovnog programa kafe galerija Yu Fest i Baš kuća u Subotici, u kojima je organizovao na desetine koncerata i izložbi.  PR je i saradnik pozorišnog festivala Desiré po pitanju eksternih komunikacija od osnivanja festivala, takođe i menadžer glavne bine Vetrenjača festivala (Malomfesztivál) u Oromu. U oblasti menadžmenta u kulturi, u pojedinim godinama obavljao je i funkcije menadžera projekta Subotica  – grad festivala (FOKUS fondacija), kao i funkciju PR menadžera projekta Noć muzeja u Subotici. Aktivan je u implementaciji transnacionalnih projekata na polju kulture pod okriljem programa Kreativna Evropa (Feria de Fronteras, Re:discovering Europe, 2020 Troubadours, Tremolo, Tremolo_forte, MOST music i dr.). Jedan je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici. Član je panela Balkan World Music Chart. Dobitnik je nagrade dr. Ferenc Bodrogvari, za doprinos razvoju kulture grada Subotice. Od 2010. godine, zaposlen je u kancelariji Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, gde obavlja funkcije programskog i komunikacijskog menadžera.

•  MARZUK MEJRI

(ITALIJA / TUNIS)

marzuk mejri

Marzuk Mejri (foto: Gianfilippo Masserano)

MARZUK MEJRI je tuniski perkusionista i kantautor. Jedan je od najboljih perkusionista u Italiji danas. Rođen je u muzičkoj porodici, u gradu Teburbi, udaljenom 30 km od Tunisa. Njegov otac je bio poznati svirač doboša i darabuke. Marzuk već 18 godina živi u Italiji, u gradu Napulju, gde je do sada sarađivao sa brojnim umetnicima, kao što su Daniele Sepe, James Senese, Eduardo De Crescenzo, 99Posse, Peppe Barra i mnogim drugima. Već 10 godina vodi Ansambl Marzouk i brojne druge projekte. Svoj prvi album Genina snimio je 2006. Takođe je vođa presidija Slow Food u Teburbi u Tunisu, gde neguje tradiciju domaćeg kus-kusa.

. . .

todo mundo 2022 sponzori organizatori partneri

. . .