ŽENE U WORLD MUSIC SVETU – UMETNICE, MENADŽERKE, NOVINARKE

Galerijski prostor Radio Beograda (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), subota, 25. septembar 2021, 11 – 17h.

. . .

World music, kao jedinstveni poližanr koji povezuje ceo svet, dobar je lakmus papir za procenu i razmatranje mnogih tema, od odnosa Severa i Juga, postkolonijalizma, evropocentrizma i drugih. I sam termin world music izaziva polemike među stručnjacima, muzičarima, organizatorima i novinarima. Te polemike s jedne strane doprinose da se o ovoj muzici priča na više nivoa.

Jedan od nivoa, koji je za samu world music scenu od izuzetnog značaja, jeste uloga žena u world music svetu. Uloga žena kao izvođačica, promoterki, menadžerki, ali i predstavnica medija, koji u velikom broju prate ovu scenu u mnogim delovima sveta.

Vrlo je zanimljiva situacija u world music svetu u vezi sa rodnom ravnopravnošću. Kao i u džez muzici, i ovde su do pre 30 godina žene bile dominantno pevačice. Naročito ako se gleda globalna slika, jer je veliki deo zemalja još uvek vrlo patrijarhalno nastrojen ili iz religijskih razloga ženama nije dozvoljeno da sviraju.

Situacija se menja u svetu i kod nas. Žene sa instrumentom u ruci nisu više retkost, ali i dalje je svirka većinski muški zadatak. Snaga promena se pokazuje i na domaćim world music festivalima, gde je uloga žena u selekciji programa sve veća, što samo prati trendove u Aziji, Severnoj Americi i Evropi.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji, koja će biti održana u Beogradu 25. septembra 2021. godine, učestvovaće kako domaće i inostrane umetnice, tako i selektorke odnosno organizatorke world musc festivala, menadžerke grupa iz Srbije i sveta, kao i novinarke i kritičarke koje pišu o world music albumima, festivalima i koncertima.

Svakako, važno je napomenuti da u Srbiji izlazi jedini world music magazin u regioun – Etnoumlje – čiji se tekstovi objavljuju i u onlajn formatu na portalu World Music asocijacije Srbije, a sve to uređuje Marija Vitas, dok za isti magazin/portal pišu brojne saradnice, prisutne u većem broju nego muškarci, a što je drugačije od situacije u Evropi.

Učesnici konferencije, kako gosti iz inostranstva, tako i učesnici iz Srbije, predstaviće situaciju i poziciju žena na world music sceni u njihovim zemljama i regionima, kroz kratak istorijski pregled i detaljni osvrt na napredak u poslednjih 20 godina. Nakon toga će, uz pomoć moderatora debate povesti diskusiju o tome kako se položaj žena u world music-u može poboljšati. Izvući će se korisni primeri, koje možemo svi koristiti u budućim nastojanjima da olakšamo razumevanje ovog problema od strane institucija, medija i šire publike. Jedna od tema će biti institucionalna podrška inicijativama za unapređenje uloge žena u ovom poližanru.

Organizator će omogućiti da Treći program Radio Beograda snimi celopnu konferenciju i debatu, da bi je kasnije emitovao u svom programu. To će biti dodatni podstrek da se o ovoj temi priča i nakon konferencije.

Konferenciju je omogućila podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Radio Beograda 3.

. . .

todo mundo 2021