Portreti: Monika i Maži

Izložba Monika i Maži biće otvorena u Beogradu, u Galeriji Kula (Cetinjska 15a) u subotu, 25. septembra, u 19 časova, u okviru festivala Todo Mundo. Na otvaranju će biti i njen autor, fotograf Janez Marolt. Tokom festivalskih dana, u periodu od 25 – 28. septembra, svi zainteresovani mogu da posete i pogledaju ovu izvanrednu seriju portreta posvećenu mađarskim romskim umetnicimaMoniki Lakatoš i Mihalju Mažiju Roštašu.

monika i maži

Pored međunarodne konferencije Žene u world music svetu: umetnice, menadžerke, novinarke…, kao i dodele nagrade Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije u okviru festivala Todo Mundoprateći program devetog izdanja festivala obuhvata i izložbu fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta pod nazivom Monika i Maži (Monika in Mazsi).

Izložbu, kao i koncert sastava Monika Lakatoš Folk Trio podržao je Collegium Hungaricum Beograd.

O IZLOŽBI

Kako je nastala serija portreta Monike Lakatoš (Lakatos Mónika) i Mihalja Mažija Roštaša (Mazsi Mihály Rostás)? Njen autor, Janez Marolt, januara 2019. godine je bio na koncertu Monike i Mažija u okviru ciklusa koncerata Pinelina dnevna soba, koji u Ljubljani, u svom dnevnom borakvu, redovno organizuje Rok Košir. Janezu su Monika i Maži bili vrlo interesantni, pa im je predložio da ih fotografiše i napravi portrete. Sledećeg dana su došli u Janezov studio i tada su urađene ove izvanredne fotografije. Izložba Monika i Maži je bila premijerno postavljena u Mađarskom kulturnom centru u Ljubljani i trajala je od 7. aprila do 11. septembra 2020. godine.

U vezi sa izložbom u Beogradu, njen autor kaže: „Fotografije Monike Lakatoš i Mihalja Mažija Roštaša jesu portreti koji su mu na poseban način dragi. Napravljeni su za dušu. Kad pomislim na taj dan kada sam ih fotografisao, podsetim se na to kako smo svi ljudi u stvari bliski i slični u temeljnim stvarima, bez obzira na to gde je ko rođen i kojim jezikom govori.ˮ

O AUTORU

manez marolt

Janez Marolt

Janez Marolt je rođen u Ljubljani, 1981. godine. Nakon osnovne škole pohađao je Gimnaziju Poljane, u okviru čijeg se školskog foto-kluba Janezova zainteresovanost za fotografiju pretvorila u strast. Školovanje je nastavio na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Preko studentske razmene, godinu dana je proveo na Arhitektonskom fakultetu u Valensiji (Španija) i za to vreme pohađao i časove fotografije na Fakultetu likovnih umetnosti u Valensiji. U tom periodu je pripremio fotografiju za svoju izložbu posvećenu delu arhitekte Santjaga Kalatrave (Santiago Calatrava). Arhitekturu je diplomirao kod profesora Janeza Koželja. Iako je uživao u profesiji arhitekte, Janezovo zanimanje za fotografiju je tokom studija bivalo sve snažnije, da bi od 2009. fotografija postala njegovo jedino zanimanje. I dalje se dosta bavi fotografijom arhitekture, za šta mu je stečeno zvanično obrazovanje od velike pomoći. Pored toga, veoma je posvećen portretima. Povremeno ima svoje izložbe. Njegove fotografije se mogu naći u časopisima u Sloveniji (Hiše, Outsider, Playboy, Finance, Delo in dom, City magazine), inostranstvu (Oris, Häuser, Elle Decors), kao i na internetu (archdaily.com, divisare.com designboom.com, domusweb.it, architizer.com, dwell.com itd).

. . .

todo mundo 2021