Otomo Jošihide i Kris Piciokos (USA/JPN/DEU)

Petak, 19. maj 2023 / 20 č.
Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” (Jevrejska 16)

Koncert se ostvaruje uz podršku Gete institutaGrada Beograda.

otomo jošihide i kris piciokos

Chris Pitsiokos & Otomo Yoshihide (promo photo)

Saradnja OTOMA JOŠIHIDEA I KRISA PICIOKOSA započeta je 2018, kada je Otomo pozvao Piciokosa da nastupi na Međunarodnom umetničkom festivalu u Saporu (SIAF), u Japanu. Tamo su se dvojica umetnika lako spojila zahvaljujući zajedničkim muzičkim interesovanjima ili, drugim rečima, zajedničkom zainteresovanošču za muziku kao celinu, bez pridavanja važnosti žanrovima.

Muzika koju Otomo (gitara, gramofoni) i Kris (saksofon, elektronika) zajedno prave je odraz njihovih umetničkih stavova, intuitivno klizeći između bučne apstrakcije, fri-džeza, te improvizovane i konkretne muzike – od gustog i emotivnog zvuka do tihe suzdržanosti.

Nakon prvog susreta u Japanu, duo Otomo Jošihide i Kris Piciokos ostvario je tri turneje, obuhvatajući Njujork i Evropu.

Otomo Jošihide (Jokohama, Japan, 1959) pionir je elektroakustične improvizovane muzike. Kao muzičar i producent, veoma je aktivan u oblasti slobodne improvizacije, nojza, popa… Odavno eksperimentiše sa elektronikom, a njegove kompozicije vuku inspiraciju iz najrazličitijih muzičkih stilova. Otomo je dugo bio član eksperimentalnog rok satava Ground Zero. Nakon prestanka rada grupe, Otomov zvuk se značajno promenio, vodeći ka jednostavnosti i teksturi, stavljajući u drugi plan dinamiku i instrumentalnu virtuoznost. Komponuje za film, televizijska i druga vizuelna dela.

Kris Piciokos (Njujork, SAD, 1990) živi u Berlinu. Svetski je priznat saksofonista, improvizator, kompozitor i multiinstrumentalista. Intenzivno je nastupao širom Severne i Južne Amerike, Evrope i u Japanu. Razvio je jedinstveni zvuk na alt-saksofonu, proširujući opseg izražajnosti instrumenta. Vremenom je počeo da se interesuje za interaktivne elektroakustične sisteme saksofona i kompjutera. Komponuje i muziku za film. Sarađivao je sa najvećim imenima improvizovane, eksperimentalne muzike i fri-džeza 20. i 21. veka.

ring ring 2023 podrška