/kry (AUT/IRN)

Četvrtak, 18. maj 2023 / 20 č.
Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” (Jevrejska 16)

Koncert se ostvaruje uz podršku Austrijskog kulturnog forumaGrada Beograda.

/kry

/kry (foto: Amin Ebraimi)

/KRY je instrumentalni trio nastao u Beču krajem 2019. godine. Nevezan uz bilo koji određeni žanr ili stil, zvuk ansambla donosi uživanje u jednostavnosti i intuiciji, slaveći složenost i kontrolu, te zamršenu fuziju širokog muzičkog spektra svakog od članova benda.

Trio /kry čine Mona Matbou Riahi (klarinet, fx), Filip Kinberger (Philipp Kienberger; bas), Aleksander Janilos (Alexander Yannilos; bubnjevi).

Uprkos svojim godinama, Mona Matbou Riahi (Teheran, Iran, 1990) dobro je poznato ime na međunarodnoj sceni. Mona u svom radu kombinuje savremene i klasične elemente, improvizaciju kao i elektroničko eksperimentisanje. Ostvarila je značajne saradnje sa Simfonijskim orkestrom Teherana, Entonijem Brekstonom (Anthony Braxton), te postigla uspeh sa iranskim duom Naqsh.

Filip Kinberger (Karintija, Austrija, 1991) vitalni je akter austrijske scene i šire, radeći na mnoštvu projekata koji pokrivaju široko polje, od hard progresiv roka (Entrainment i Jakuzi´s Attempt), preko savremene akustične muzike (Gudački kvintet Kvin i Studio Dan) i lajv hip-hopa (Sketches on Duality) do modernog džeza (Little Rosie´s Kindergarten) i još mnogo čega drugog.

Aleksander Janilos (Beč, Austrija, 1989) aktivan je na austrijskoj sceni više od decenije, radeći sa ogromnim brojem muzičara i bendova kao bubnjar, producent i dizajner zvuka. Godine 2011. osnovao je Freifeld, udruženje i nezavisnu etiketu za podršku progresivnoj muzici. Konstantno je uključen u niz projekata, istražujući sve obliek džeza, improvizovane i savremene muzike, kao i modernog popa, eksperimentalne klupske muzike, lajv elektronike i muzike za pozorište i film.

ring ring 2023 podrška