Objektivno iz Šestice

Izložba Objektivno iz Šestice biće otvorena u Beogradu, u Galerijskom prostoru Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske) u četvrtak, 25. novembra, u 19 časova. Na otvaranju će biti i njen autor, fotograf el gvojos (Želimir Gvojić). Tokom festivalskih dana, u periodu od 25 – 30. novembra, svi zainteresovani mogu da posete i pogledaju ovu izuzetnu seriju fotografija zabeleženih na nekim od koncerata održanih u slavnom Studiju 6 Radio Beograda.

otomo yoshihide

Otomo Yoshihide u Studiju 6 Radio Beograda, Festival Ring Ring, 2016 (foto: el gvojos)

Pored glavnog, koncertnog programa, u okviru festivala Ring Ringprateći program 25. izdanja festivala obuhvata izložbu fotografija domaćeg autora el gvojosa pod nazivom Objektivno iz Šestice.

O IZLOŽBI

Koncept izložbe Objektivno iz Šestice potekao je iz davnašnje želje Bojana Đorđevića, umetničkog direktora Festivala Ring Ring, da se poseban deo festivalskog prostora odvoji za el gvojosa (Želimir Gvojić), izuzetnog koncertnog fotografa, višedecenijskog pratioca muzičke scene Srbije i „dobrog duha Beogradaˮ, kako ga neki opisuju.

Fokusom na prestižnu koncertnu seriju Koncerti u Studiju 6 – koju su gotovo deset godina zajedno organizovali Radio Beograd 3RTS Digital (danas RTS3) – organizatori Ring Ring-a ujedno iskazuju zahvalnost ovom koncertnom ciklusu, budući da je neretko u sebe uključivao i deo programa nekog od izdanja festivala Ring Ring, kao i world music festivala Todo Mundo, još jedne manifestacije iza koje stoji Udruženje Ring Ring.

Umetnik el gvojos kaže da je Objektivno iz Šestice „na neki način timska izložbaˮ ili „naša izložba mojih fotografijaˮ, jer nije koncipirana na osnovu njegovog samostalnog promišljanja sadržaja, već u saradnji sa organizatorima Ring Ring-a i potrebom da izložba bude ne samo kvalitetna u pogledu fotografija, već da izborom fotografija ponudi i svojevrsnu informativnost vezanu za sam koncertni ciklus.

Izložba obuhvata četrdesetak fotografija, koje su zabeležene u Studiju 6 Radio Beograd, u periodu od 2013. do 2019. godine. Donosi presek raznovrsnih koncertnih događaja održanih u okviru serijala Koncerti u Studiju 6 (među njima su i koncerti festivala Ring Ring). Gledano iz ugla muzike, odabrane fotografije nas podsećaju i na žanrovsku širinu koncertne serije, u čiji spektar su ušli džez, eksperimentalna muzika, fjužn, rok, klasična muzika, world music, tradicionalna muzika…

Pored pojedinačnih i grupnih portreta umetnika, izložbu čine i fotografije ambijenta u studiju, kamermana, publike, tehničke sobe… Jer, suština jeste da se šarenoliko, obuhvatno dočaraju  „ritamˮ, „energijaˮ i specifičnost tog prostora i koncertnih trenutaka.

Zanimljivo je da priča o el gvojosu i Studiju 6 prevazilazi okvire serijala Koncerti u Studiju 6, pružajući još dublju, složenu povezanost umetnika i prostora…

Na samim počecima svog bavljenja fotografijom i muzikom, još ’85. godine, kad sam došao u Beograd, slikao sam svoje prve koncertne fotografije u prestonici, i to na Beogradskom džez festivaluˮ – priseća se el gvojos – „Ubrzo posle toga sam se preselio u Beograd i počeo puno vremena da provodim sa džezerima u Studiju 6, dane i dane, i to najpre sa Big Bendom, jer tu oni vežbaju, snimaju, tu su njihovi instrumenti… Dolazili su razni muzičari da snimaju u Studiju 6 – Stjepko Gut, Vlada Maričić… Svi su me oni zvali da dođem i da sve to slikam, što je posle završilo na raznim omotima ploča, diskova. Naravno, kada su mnogo kasnije krenuli ovi koncerti u Studiju 6, i to sam počeo da pratim. Kuriozitet je i da sam, pre nekih 12-13-14 godina, kada je pokrenuto generalno sređivanje i čišćenje Studija 6, sa svojom ekipom od 5-6 ljudi, kompletno oprao, sredio Studio 6, od temelja do plafona. Ribali smo sve – zidove, svetla, plafone… Tako da, odavno sam ja vezan za Studio 6. Vrlo čest gost sam bio u tom studiju, u raznim aranžmanima, prigodama. Studio 6 je, zapravo, kao neka moja kuća, u kojoj sam često boravio.ˮ

O AUTORU

el gvojos

el gvojos (foto: Boris Stamenković)

Želimir Gvojić, poznatiji pod pseudonimom el gvojos, rođen je 1958. godine u Vinkovcima – „gradu umetnika svih felaˮ, i to 1958. godine – „jedne od boljih džez-godinaˮ, kako sam rado ističe. Što se muzike tiče, el gvojos je „zakačio džez-virus i još neke viruse iz svetske muzičke baštine i neizlečivo obolio sa progresijomˮ , a „kako retko kad jedna boljka solira, nakači se tu još poneka – fotografija, na primer. I, eto kombinacije s komplikacijamaˮ. Fotografijom je ozbiljnije počeo da se bavi 1980. godine, u foto-klubu u rodnom gradu. Od tada je fotografijom protkano sve što je do sada radio i čime se bavio. Kako u šali voli da naglasi: „Taj mazohizam mi ne posustaje, a dokle će da traje, to je pitanje upornosti ili tvrdoglavostiˮ. Interesovanja su mu raznolika, pa tako i u fotografiji, a posebno je prisutan oko koncertnih podijuma – izuzev estrade. Preko dve decenije je bio aktivan u Foto-savezu Srbije, čemu se ponovo vratio nakon pauze. Poslednjih desetak godina je aktivan u foto-sekciji ULUPUDS-a. Kao saradnik Mihajla Blama radio je na projektu 65 godina džeza u Srbiji (1986) i imao svoju izložbu u okviru projekta. Izlagao je fotografije džezera nekoliko puta na Beogradskom džez festivaluDanima bluza u Beogradu, kao i na džez festivalima u Nišu, Zagrebu, Valjevu, Šapcu, Pančevu i Kraljevu. „Džezeri su mi visili u Sarajevu, Čačku, Kovinu, Lazarevcu, Gracu, Kosovskoj Mitrovici i na Foto-forumu u Pečujuˮ. Na prvom Summertime Jazz & Blues & World Music festivalu (1991) u Sava Centru, imao je izložbu i bio u redakciji festivalskog časopisa JAZZ Tribune, kao urednik fotografije. U Francuskom kulturnom centru izlagao je fotografije sa koncerata francuskih umetnika u Beogradu. Fotograf je Guitar Art Festivala od samog početka. Njegove fotografije se nalaze na više omota LP-ploča, kaseta i CD-izdanja. Već četiri godine je fotograf festivala Medimus u Prizrenu. Objavljuje fotografije u magazinu Etnoumlje, a ranije i u časopisu Zenit, koji više ne postoji. Zahvalan je nekolikim ljudima bez čije pomoći u sadašnje dane ne bi fotografski bio živ.

. . .