Ring Ring je uzbudljiva priča koja traje više od dve i po decenije. To je ugledno mesto za umetnike koji vole izazov, kao i za radoznalu publiku željnu da proširi vidike. Ring Ring je trenutak u kom se slavi kvalitetna, drugačija muzika, ali i prilika za divne, žive razgovore i druženja pre i posle koncerata.

. . .

Međunarodni festival nove muzike Ring Ring se održava svakog maja u Beogradu, počev od 1996. godine. Okrenut je šarolikoj urbanoj publici, kojoj se trudi da svake godine predstavi najnovija strujanja na svetskoj muzičkoj sceni, ujedno ugošćavajući i neke od umetnika svetskog renomea: Ken Vandermark, Fred Frit, The Ex, Tuxedomoon, Metju Šip, Irene Švajcer, Otomo Jošihide, Peter Brocman, Hamid Drejk…

Nova muzika, impruv, avangardni džez, novi rok, elektronska muzika, elektro-akustične forme, savremena muzika, fri-džez i kombinacija različitih žanrova – sve je to deo programa festivala.

Festival je odlična prilika da se domaća publika upozna sa ovakvim muzikama, ali je i veoma značajno mesto za domaće umetnike da se pokažu, pa i da „probiju led”. Tako su pojedini mladi autori i sastavi na ovom festivalu pravili i neke od svojih prvih, važnih koraka u karijeri (Feliks Lajko, Ognjen i Prijatelji, Neočekivana Sila, Rascep, BelgradeYard SoundSystem, New Art Forum, Paniks, Dragon’s Fuel, Ana Never, Blank Disc, Svetlana Spajić…).

Neki od domaćih umetnika su na festivalu sarađivali sa stranim gostima, te su im i na taj način otvarana vrata svetske pozornice.

Upravo u čast umetnika iz Srbije, kao i njihovih uspešnih saradnji sa stranim stvaraocima, a povodom 25 godina postojanja festivala, Udruženje Ring Ring, koje je organizator manifestacije, objavilo je krajem 2021. godine audio-izdanje Ring Ring, 25 godina – domaći autori. Ova specifična kompilacija nema pandana u aktuelnoj srpskoj diskografiji i uveliko nailazi na odličan prijem kod novinara, kritičara i organizatora širom Evrope, što takođe jeste vid neophodne promocije ovdašnje scene u inostranstvu.

Festival Ring Ring su do sada podržavali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Ambasada SAD, Ambasada Norveške, Ambasada Švedske, Ambasada Finske, Radio-televizija Srbije, Radio Beograd 3, Goethe-institut, Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu, Ministarstvo kulture Slovenije, Grad Bern, Grad Grac, Pokrajina Štajerska, Kanton Cirih, Institut Adam Mickjevič, Pro Helvetia, Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat, Muzički informativni centar Srbije…

Festival je podržavan i kroz programe Kreativne Evrope.