The Cyclist Conspiracy (SRB)

Četvrtak, 9. novembar 2023 / 20 č.
SKCNS Fabrika (Bulevar despota Stefana 5)

Koncert se ostvaruje uz podršku Grada Novog Sada.

the cyclist conspiracy

The Cyclist Conspiracy (foto: Marko Dašić)

Svojevremeno začeti kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa”, THE CYCLIST CONSPIRACY su danas dugosvirajuća trupa koja u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, trudeći se da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da kreativnu energiju usmeri ka sintezi pretpostavljenih elemenata.

Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili türkçe rock, Bliski ili Daleki istok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za srcem ovog sveta. Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape.

Intervju: The Cyclist Conspiracy (Nikola Urošević), portal Remix Press

Imali su brojne koncerte u Srbiji i susednim zemljama, bilo kao glavni izvođači, podrška drugim bendovima (Acid Mothers Temple, King Dude, Hayvanlar Alemi) ili kao deo festivalske postave (Haywire Festival (Rumunija), INdirekt (Hrvatska), Zelenkovac Jazz Festival (BiH), The Music of the Secret Society that Owns Belgrade (Srbija).

Singlom „Simorgh”, beogradski (anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy najavio je debi album „Mashallah Plan”, objavljen 13. oktobra 2023. za italijansku izadavačku kuću Subsound Records.

„Mashallah Plan” je psihodelična tapiserija koja spaja uticaje iz raznih delova sveta u jedinstveno iskustvo pustinjskog roka – monumentalni psihodelični komad smešten u pejzaže severne Afrike i Bliskog istoka, obogaćen veličanstvenim horskim deonicama i moćnim rifovima.

„Mashallah Plan je priča o duhovnom putovanju na biciklu. Ova jednostavna naprava otkriva svoj duboki simbolizam tek na stazi najvećeg otpora i samim tim predstavlja savršeno ezoterično vozilo za Mračno Doba kroz koje prolazimo” – objašnjavaju muzičari benda i dodaju sledeće, u vezi sa prvim singlom – Ptica se koristi kao metafora za dušu od kako čovek zna za sebe. U tom smislu, Simorgh predstavlja ultimativnu pticu, pticu nad pticama.”

pocket globe 2023 partneri