Predavanje „Sabir – Izgubljeni jezik Mediteranaˮ

Subota, 11. novembar 2023 / 12 č.
Zenit Books (Njegoševa 24)

Predavanje Stefana Saletija se ostvaruje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Grada Novog Sada.

sabir

Stefano Saleti (foto: Roberto Moretti)

STEFANO SALETI (Saletti; 1964) italijanski je umetnik, multiinstrumentalista, kompozitor, istraživač i veliki zaljubljenik u Mediteran. Na svojim proputovanjima Sredozemljem, upoznajući raznovrsnu kulturu ovog ogromnog područja, Stefano je sticao inspiraciju za niz divnih albuma, a čitajući jednom prilikom jednu knjigu, saznao je i za postojanje sabira, starog, zaboravljenog kontaktnog jezika negovanog u mediteranskim lukama, među mornarima, gusarima, ribarima, trgovacima i brodovlasnicima.

To saznanje ga je pokrenulo na nov ciklus putovanja i istraživanja, fokusiranih na ovaj specifični „esperanto” koji je, baziran na mešavini španskog, italijanskog, francuskog i arapskog jezika, imao svoj intenzivan, viševekovni život i razvoj.

Predavanje „SABIR – IZGUBLJENI JEZIK MEDITERANAˮ, koje će biti održano u Novom Sadu, u prostorijama knjižare i bara Zenit Books, 11. novembra 2023, sa početkom u 12 sati, i to kao svojevrsni dodatak premijernom koncertu Stefana Saletija i grupe Banda Ikona u Srbiji, biće prilika da domaća publika sazna mnoge osobine, tajne i zanimljivosti ovog jezika, kao i Stefanov kreativni pristup u vezi sa primenom sabira u sopstvenoj muzici.

Predavanje je na engleskom jeziku i otvorenog je tipa, tako da svi zainteresovani mogu da prisustvuju. Ulaz je slobodan.

pocket globe 2023 partneri