Stefano Saleti i Banda Ikona (ITA)

Subota, 11. novembar 2023 / 20 č.
SKCNS Fabrika (Bulevar despota Stefana 5)
stefano saleti i banda ikona

Stefano Saleti i Banda Ikona (foto: Roberto Moretti)

STEFANO SALETI I BANDA IKONA je bend koji peva na sabiru, jeziku Sredozemnog mora. Svaki njihov koncert jeste fascinantno putovanje kroz zvukove i kulture Sredozemnog mora, u potrazi za muzičkim i poetskim jezikom koji ujedinjuje njegove različite populacije. To je putovanje na kojem se iznova otkrivaju različite vrste muzike koje pričaju priče o strasti naroda Mediterana.

Mnoge autorske numere grupe Banda Ikona izvode se na sabiru, zajedničkom jeziku ili tzv. lingua franca, koji su koristili mornari, gusari, ribari, trgovci i brodovlasnici u mediteranskim lukama za međusobnu komunikaciju: od Đenove do Tangera, od Soluna do Istanbula, od Marselja do Alžira, od Valensije do Palerma. Sve do ranih decenija 20. veka, ovaj oblik pomorskog „esperanta” razvijao se malo po malo, koristeći izraze iz španskog, italijanskog, francuskog i arapskog.

Osnivač grupe Banda Ikona je Stefano Saleti (Saletti), multiinstrumentalista i stručnjak za mediteransku muziku. Pored njega, sastav čine Barbara Eramo (vokal), Paskuale Laino (Pasquale; drveni duvački instrumenti), Mario Rivera (kontrabas) i Đovani Lo Kašo (Giovanni Lo Cascio; udaraljke i bubnjevi).

Za najnoviji album grupe, „Mediterraneo ostinato” (Finisterre, 2021), članovi Bande Ikona kažu: „Mi pevamo o pričama sa žilavog Mediterana, o pričama drevnih, otpornih i upornih mediteranskih naroda. Upornih poput ritmičkih repeticija u muzici koja nas pretvaraju u ritual i prenose u trans”. Album se našao na raznim svetskim top-listama, između ostalog i na drugom mestu top-liste za jul 2021. godine, po izboru uticajnog panela World Music Charts Europe.

Prethodni album „Soundcity” (Finisterre, 2016) baziran je na zvucima pograničnih gradova. Saleti je tokom nekoliko godina beležio snimke na širem području Sredozemlja, u gradovima kao što su: Lampeduza, Istanbul, Tanger, Lisabon, Jafa, Sarajevo, Ventotene… Razni zvuci, buke, radio-stanice, glasovi, zvučni prostori, baskeri – sve je to predstavljalo nadahnuće za Saletijeve melodije, stihove i ritmove.

Album „Folkpolitik” (Finisterre, 2012) takođe je povezan sa Sredozemljem. Sadrži Saletijeve autorske kompozicije i aranžmane melodija mediteranskih kompozitora koji su, kroz svoju muziku, opisivali borbu protiv vlasti, stradanja, progona, hapšenja i nasilja.

Stefano Saleti i Banda Ikona ostvarili su do sada veliki broj nastupa i turneja, između ostalog i na velikim međunarodnim festivalima u Italiji, Kanadi, Zelenortskim Ostrvima, SAD, Portugaliji, Španiji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Maroku, Mađarskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Egiptu i Nemačkoj. Iza njih su i brojne saradnje sa piscima i pozorišnim rediteljima.

Koncert na završetku drugog festivala Pocket Globe predstavlja njihov premijerni nastup u Srbiji!

Pored koncerta Bande Ikone, Stefano Saleti će istog dana u podne održati predavanje „Sabir: Izgubljeni jezik Mediterana”, koje je na engleskom jeziku, besplatno je i otvorenog tipa, namenjeno svima zainteresovanima.

pocket globe 2023 partneri