Radionica Ive Bitove i sesija Vladimira Vaclaveka sa lokalnim muzičarima

(prateći program festivala „Pocket Globe” / događaji zatvorenog tipa, besplatni)

. . .

RADIONICA

9. NOVEMBAR 2023 / 18 č.

Srpsko narodno pozorište

RADIONICA IVE BITOVE deo je pratećeg programa drugog festivala „Pocket Globe” i zatvorenog je tipa, namenjena članovima Dečjeg operskog studija Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Budući da Iva Bitova dolazi u Novi Sad povodom koncerta koji treba da održi sa Vladimirom Vaclavekom na festivalu, organizatorski tim je odlučio da organizuje i radionicu ove iskusne, svetski priznate umetnice.

Iva Bitova (1958) godinama je razvijala svoj umetnički izraz u okviru najrazličitijih žanrova, kao što su džez, rok, narodna, klasična, pa čak i operska muzika, pri čemu je i dan danas njenu muziku nemoguće preciznije odrediti. Kako sama naglašava, ono što je dubinski inspiriše jeste potpuna tišina, zatim priroda, okruženje i okolnosti u svakodnevnom životu.

Na svojim radionicama, Iva teži ostvarivanju prirodnog, neponovljivog muzičkog trenutka i podstiče polaznike da sebe pozicioniraju daleko od buke, ometajuće tehnologije i stresnih dnevnih aktivnosti. Radionica podrazumeva: tehnike disanja, vokalne vežbe, pevanje u falsetu, kružno pevanje, horsko pevanje, improvizaciju i slušanje tišine i zvuka sredine. Polaznici se podstiču da se fokusiraju na sopsteni izraz, razvijajući ličnu vokalnu poruku u zajedničkom prostoru i, ujedno, razdvajajući svoje sposobnosti od strahova. Osim toga, kroz učenje različitih pristupa stvaranju muzike, stilova i tehnika, radionica je i prilika za istinsku, dečju igru.

„Moj cilj je da osnažim inspiraciju kod svakog polazika radionice. Muzika nas čini veoma srećnim! To je ono što nam je potrebno!” dodaje Iva Bitova.

. . .

SESIJA

10. NOVEMBAR 2023 / 12 č.

Atelje „Labat” na Petrovaradinskoj tvrđavi

SESIJA SA LOKALNIM MUZIČARIMA, kao još jedan dodatak programu drugog izdanja festivala „Pocket Globe”, podrazumevaće susret češkog umetnika Vladimira Vaclaveka sa lokalnim muzičarima i njihovo zajedničko muziciranje. Događaj je zatvorenog tipa i namenjen je ograničenom broju učesnika, a predstavlja nastavak inicijative organizatorskog tima festivala, započete na prvom izdanju festivala, kada je u istom prostoru, 11. novembra 2022, organizovana zajednička sesija Jusre Mansur i Brisa Botena (Bab L’ Bluz) i lokalnih muzičara. Ovoga puta, za sesiju je odabran Vladimir Vaclavek, koji će na festivalu nastupiti sa Ivom Bitovom, iste večeri, 10. novembra, u SKCNS Fabrika.

. . .

pocket globe 2023 partneri