Jasna Jovićević (SRB)

Petak, 10. novembar 2023 / 20 č.
SKCNS Fabrika (Bulevar despota Stefana 5)

Koncert se ostvaruje uz podršku World Music asocijacije SrbijeGrada Novog Sada.

jasna jovićević

Jasna Jovićević (foto: Nikola Lučić)

JASNA JOVIĆEVIĆ je saksofonistkinja, kompozitorka i istraživačica u umetnosti. Bavi se istraživačkim i umetničkim radom u polju fenomenologije muzičkog izvođaštva koje uvek nosi obeležja i performative istorije i kulture, ali i potencijal savremene misli, filozofije i politike. Umetnički projekti koje razvija, okarakterisani su kao kontinuirana interakcija između umetničke aktivnosti (stvaranja, interpretacije i/ili produkcije) i naučne refleksije, kombinujući konceptualna istraživanja u oblasti umetnosti i nauke.

Diplomirala na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, magistrirala na York Univerzitetu u Torontu, a doktorirala na transdisciplinarnim studijama savremene umetnosti na  Fakultetu za medije i komunikacije, Beograd. Godine 2023. je objavila monografiju o rodu u džezu pod nazivom Dobro jutro, džezerke – Položaj instrumentalistkinja u društvenim praksama džeza (Orion Art Books), radi kao predavačica kod nas i u inostranstvu, instruktorka je joge i realizuje umetničke projekte koji podstiču kulturni život zajednice.

Dobitnica je međunarodnih nagrada za izvođenje i kompoziciju: EU LAb AI-Ars Electronica, Etno Milano, I-Portunus Creative Europe, Culture Moves Europe, European Cultural Foundation, Balkan Art Fest-Slo, Hungarian Jazz Association, ArtsLink Njujork, UNESCO Aschberg San Francisko, OMI Njujork, Giant Steps – Music Action Women San Francisco i dr.

Nastupala je na prominentnim festivalima širom Evrope i Severne Amerike, kao kompozitorka, solistkinja ili članica orkestara. Do sada je objavljeno šest autorskih albuma njene muzike, od čega neki i kod kod britanskih izdavača FMR Records i The state51 Conspiracy Records. Njeno muziciranje je zabeleženo na još dvadesetak albuma drugih umetnika.

Sarađivala je sa umetnicama i umetnicima kao što su Hamid Drejk (Drake), Elizabet Harnik (Elisabeth), Anet Gisrigl (Annette Giesriegl), Cene Resnik, a liderka je sledećih sastava: Jasna Jovićević Quinary, Jovicevic/Miklos/Wojcinski Trio, Triple Reed i dr. Pokrenula je i vodila ženski regionalni big bend New Spark Jazz Orchestra.

Iluzija slobode je solo-projekat Jasne Jovićević, koji umetnica priprema za svoj nastup na festivalu Pocket Globe, na kom će joj se, kao gost, pridružiti njen dugogodišnji saradnik Bojan Bojić (elektronika), višestruko nagrađivani dizajner zvuka i muzički producent sa širokim radnim iskustvom u industriji filma, pozorišta, marketinga i muzike. Akademsko znanje je stekao na čuvenoj Filmskoj i TV školi Akademuje umetnosti u Pragu – FAMU. Magistrirao je sa radom na temu iz oblasti dramaturgije zvuka u audiovizuelnim delima. Pre svega ga zanima dizajn zvuka, zvučna arhitektura, terensko snimanje i produkcija muzike, a za svoj medij pretežno bira dela koja ga stavljaju pred nove izazove i motivišu ga da traga za unikatnim zvukom. Bojan i Jasna su do sada sarađivali na različitim zajedničkim umetničkim istraživanjima kao što su Zvuk ptica, Flow Vertical i Sedim i brinem za nju.

jasna jovićević bojan bojić

Jasna Jovićević i Bojan Bojić (promotivna fotografija)

Iluzija slobode u slobodnoj improvizovanoj muzici duboko je povezana sa tendencijom da se spozna nepoznato, neistraženo i gotovo mistično područje muzičkog izraza. Umetnica u ovom istraživanju ima potrebu da prevaziđe granice tela, uma i emocija, mada je ta potraga za transcendencijom paradoksalna, budući da se odvija u kontekstu opipljivih ograničenja, kao što su pre svega, priroda instrumenata, znanje, žanrovske konvencije, uodnošavanja, očekivanja i dr.

Solo izvođenje je koncipirano kao navigacija kompleksnim međusobnim odnosom između ograničenja i težnje ka slobodi.

Na početku večeri, 10. novembra u SKCNS Fabrika, pred sam koncert, Jasni Jovićević će biti dodeljena nagrada Vojin Mališa Draškoci, koju već 11. put dodeljuje World Music asocijacija Srbije umetnicima za njihov stvaralački rad.

pocket globe 2023 partneri