Iva Bitova i Vladimir Vaclavek (CZE)

Petak, 10. novembar 2023 / 20 č.
SKCNS Fabrika (Bulevar despota Stefana 5)

Koncert se ostvaruje uz podršku Sounds of EuropeMinistarstva kultureGrada Novog Sada.

iva bitova i vladimir vaclavek

Iva Bitova i Vladimir Vaclavek (promotivna fotografija)

Iva Bitova (Bittova), violinistkinja, pevačica, kompozitorka (i glumica), u svoju muziku je uspela da inkorporira elemente avangarde, folklora centralne i istočne Evrope, na način da to zvuči skladno, ali muzički jedinstveno. Vladimir Vaclavek, basista, gitarista i kompozitor, legenda je češke alternativne scene.

Svoje zajedničko muzičko delovanje, IVA BITOVA I VLADIMIR VACLAVEK započeli su u Brnu u Češkoj, još sredinom osamdesetih godina, kroz sastav pod nazivom Kolektiv, koji se kasnije nazvao Dunaj, da bi pod tim imenom i dan danas nastupao, sa Ivom kao povremenom gošćom. Iva je dosta rano napustila prvu postavu grupe Dunaj i sa Pavelom Fajtom formirala fascinatni duo, koji je vrlo brzo osvojio svet alternativne muzike, ali se ubrzo i raspao. Iva je nastavila solo karijeru, u kojoj je ostvarila sjajne albume, nebrojene saradnje i upečatljive koncerte.

Vladimir Vaclavek je tokom devedesetih godina nastavio rad u grupi Dunaj, ali i u sastavima Rale i E, kao basista, gitarista i plodan kompozitor.

iva bitova i vladimir vaclavek

Godine 1997, Iva i Vladimir su objavili fenomenalni album „Bile Inferno” (Indies Records), koji je za mnoge ostao njihovo najbolje ostvarenje, ako računamo solo albume i druge projekte.

Nije bllo mnogo prilika da zajedno uživo sviraju ovaj materijal, tako da će nastup na Festivalu Pocket Globe biti premijerni u Srbiji, kao deo evropske turneje ovog dua.

Pored koncerta, Iva Bitova će održati radionicu sa članovima Dečjeg operskog studija SNP, a Vladimir Vaclavek će imati sesiju sa lokalnim muzičarima. Ova dva događaja u okviru pratećeg programa festivala Pocket Globe zatvorenog su tipa.

pocket globe 2023 partneri