Bombino (NER)

Četvrtak, 9. novembar 2023 / 20 č.
SKCNS Fabrika (Bulevar despota Stefana 5)

Koncert se ostvaruje uz podršku Francuskog instituta u Srbiji i Grada Novog Sada.

bombino

Bombino (foto: Mads Maurstad)

Bez obzira na izazove koje život postavlja pred njega, Bombino neprestano maršira u svojoj misiji korištenja muzike za širenje ljubavi, razumevanja i lepote tuareške kulture širom sveta.

Rođen 1980. u tuaršekom nomadskom logoru Tidene, nedaleko od Agadeza u Nigeru, BOMBINO (rođen kao Gumour Almoktar, poznat i kao Umara Moktar) odrastao je tokom brojnih političkih preokreta, pobegavši pre 1990. sa svojom porodicom u Alžir. Tamo je samostalno učio gitaru gledajući video-snimke svojih heroja: Džimi Hendriks, Ali Farka Ture, Dire Straits i Tinariwen. Sedam godina kasnije, vratio se u najveći grad severnog Nigera, Agadez, i tada je počeo profesionalno da se bavi muzikom.

Nakon godina brušenja svojih veština kod kuće, kao i provođenja vremena u ulozi pastira u Libiji, Bombino je prvi put napustio Afriku 2006. godine, otputovavši u Kaliforniju, i to kao vodeći solo-gitarista na turneji sa grupom Tidawt. Tamo je snimio obradu klasika Rolling Stones-a „Hey Negrita”, u duhu pustinjskog bluza, zajedno sa Kitom Ričardsom i Čarlijem Votsom. Sledeće godine, reditelj Hišam Mejet (Hisham Mayet) pozvao je Bombina i njegov električni bend na snimanje albuma Music from Niger: Guitars from Agadez, Vol. 2, objavljenog 2009. za Sublime Frequencies. To je prvo zvanično izdanje na kom se pojavljuju Bombinovi snimci.

Kada su se političke okolnosti u Nigeru ponovno zahuktale 2007. godine, a dvojica Bombinovih prijatelja i kolega iz benda bili optuženi da su „tuareški pobunjenici” (pretpostavlja se da ih je vlada ubila), Bombino je pobegao u Burkinu Faso, gde ga je 2009. pronašao drugi reditelj, Ron Vajmen (Wyman). Ron je želeo da umetniku pomogne da napravi pravu, kvalitetnu ploču. Objavljena 2011. godine, ploča Agadez je predstavila Bombinov zadivljujući vokal, hipnotičko, fascinantno sviranje gitare i izazovne ritmove, a navodi se navodi kao jedno od NPR-ovih (izdavač) otkrića godine.

Za svoj drugi album, Nomad iz 2013, Bombino je otputovao u Nešvil kako bi snimao sa Denom Auerbakom (Dan Auerbach/Black Keys). Rezultat je bio prekrasan set, pun odlučnosti i fanki-elegancije. Ovim izdanjem je Bombino stekao status svetske zvezde i jednog od najboljih gitarista na svetu.

Kako bi snimio svoj treći album Azel, Bombino je otišao u severni deo Njujorka, sa svojim bendom i producentom Dejvidom Longstretom (David Longstreth/Dirty Projectors). Na ovom albumu, Bombino je svetu predstavio novi žanr koji je nazvao Tuareggae – mešavinu tuareške gitare sa rege ritmom.

Njegov sledeći studijski album, Deran, snimljen je u Kazablanki u Maroku, 2017, samo sa Bombinovim bendom i dugogodišnjim menadžerom Erikom Hermanom (Eric), koji je producirao album. Usledile su izvrsne kritike iz celog sveta, uključujući članak na celoj stranici u New York Times-u, u kojem je Bombino dobio nadimak „Sultan of Shred”. Album Deran je 7. decembra 2018. nominovan za nagradu Grammy (Najbolji album muzike sveta), što je bila prva Grammy-nominacija jednog umetnika iz Nigera.

Album Live In Amsterdam snimljen je na nastupu u novembru 2019, a objavljen novembra 2020. za Partisan Records. Bombino je album posvetio svom dragom prijatelju i kolegi iz benda Ilijasu Mohamedu (Illias Mohamed) koji je tragično preminuo samo nekoliko sedmica pre izlaska albuma. Koncert u Amsterdamu iz kojeg je nastao album bio je jedan od Ilijasovih posljednjih nastupa.

Najnoviji album Sahel objavljen je za istog izdavača, 15. septembra 2023. godine.

Nastup na Festivalu Pocket Globe jeste Bombinov premijerni koncert u Srbiji!

pocket globe 2023 partneri