PREDAVANJA

predavanja

Pored glavnog, koncertnog programa, prvi World Music Festival Pocket Globe, donosi i tri predavanja u okviru pratećeg programa. Predavanja će biti održana u Novom Sadu, u Maloj sali Pozorišta mladih, 11. i 12. novembra, kao i u Kulturnoj stanici Svilara, 13. novembra 2022. Predavači su: Jusra Mansur i Bris Botan (Bab L’ Bluz), kao i umetnici Damir Imamović i Kejhan Kalhor.

. . .

PETAK, 11. NOVEMBAR 2022.

Pozorište mladih (Mala sala), 14 č.

• Muzika etničke grupe Gnava i mesto žena u muzici Maroka

yousra mansour brice bottin

Jusra Mansur i Bris Botan (promotivne fotografije)

JUSRA MANSUR I BRIS BOTAN (MAR / FRA), članovi sastava Bab L’ Bluz, doneće pred našu publiku veoma zanimljivu, neobičnu i provokativnu temu. Biće, između ostalog, reči o muzici etničke grupe Gnava, koja živi u Maroku, a poreklom je iz pustinje Sahare. Njihova muzika je specifična, ali je šira publika katkad teško razlikuje od tradicije Berbera, kao i zapadnoafričke, pa i muzike sa severa Afrike. Osim toga, uloga koju Jusra Mansur ima u bendu, tradicionalno je rezervisana za muškarce, tako da će ona i Bris govoriti i o ulozi žene u muzici Maroka, rušenju stereotipa i društvenom pokretu Nayda, koji su mladi Marokanci pokrenuli pre nekoliko godina.

SUBOTA, 12. NOVEMBAR 2022.

Pozorište mladih (Mala sala), 17 č.

• Saz u Sarajevu

damir imamović

Damir Imamović (foto: Almin Zrno)

Istaknuti muzičar i istraživač u oblasti sevdalinke, DAMIR IMAMOVIĆ (BIH) predstaviće nam svoja nova istraživanja u vezi sa tradicionalnim instrumentom po imenu saz, njegovom ulogom u društvu i sevdahu. Proučavajući istoriju muzike grada Sarajeva i mesto saza u njoj, Damir je došao do niza zanimljivih informacija i uvida koji će predstavljati osnovu za njegovu novu knjigu na kojoj trenutno radi.

NEDELJA, 13. NOVEMBAR 2022.

Kulturna stanica Svilara, 16 č.

• Muzika Irana, principi i improvizacija

kejhan kalhor

Kejhan Kalhor (promotivna fotografija)

KEJHAN KALHOR (IRN) je vrhunski interpretator muzike zasnovane na nasleđu Persije. Duboko posvećen drevnom gudačkom instrumentu kamančeu i muzičkoj tradiciji ovog dela sveta, Kejhan je istovremeno umetnik otvoren za saradnje sa muzičarima iz drugih tradicija. Izvanredno poznavanje persijske tradicije u praksi i teoriji, podrazumeva kod Kejhana i improvizaciju, kao način muzičkog promišljanja imanentan dotičnom nasleđu. Na svom predavanju na festivalu Pocket Globe, Kejhan će posebnu pažnju posvetiti terminu i konceptu radif (melodijski repertoar) i njegovoj temeljnoj važnosti u improvizaciji. uz osvrt na tradicionalne metode podučavanja.

. . .

Karte za prvo koncertno veče festivala „Pocket Globe” se kupuju preko Gigs Tix-a

Karte za 2. i 3. koncertno veče festivala „Pocket Globe” se kupuju i rezervišu preko Pozorišta mladih

Kompletan program 1. Festivala „Pocket Globe”

Više o koncertima i umetnicima na 1. festivalu „Pocket Globe”

Festival Pocket Globe ǀ Facebook

Festival Pocket Globe ǀ Instagram

pocket globe 2022 organizatori i donatori