KONCERTI

pocket globe vizual

Prvi World Music Festival Pocket Globe donosi šest izvanrednih koncerata, koji će biti održani u Novom Sadu (Novosadska sinagoga / Pozorište mladih), od 10. do 12. novembra 2022. U okviru koncertnog programa nastupiće umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Kipra i Irana.

. . .

ČETVRTAK, 10. NOVEMBAR 2022.

Novosadska sinagoga, 20 č.

• DAMIR IMAMOVIĆ: Singer of Tales (BIH, TUR, SVN)

singer of tales

Trio Singer of Tales, 2022 (foto: Imrana Kapetanović)

DAMIR IMAMOVIĆ (Sarajevo, 1978) jedan je od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene u BiH. Autor je sedam muzičkih albuma od kojih je neke objavio za prestižne world music izdavače kao što su The Glitterbeat Records (Dvojka, 2016) i Wrasse (Singer of Tales, 2020). Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir rano upoznaje svet tradicionalne muzike. Prvi album snima 2006, nakon čega sledi serija nastupa u BiH i regionu bivše Jugoslavije. Kasnije će ga turneje voditi delom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Sarađuje s brojnim eminentnim muzičarima, a radio je i sa producentima kao što su Kris Ekman (Chris Eckman, album Dvojka), te Džou Bojd i Andrea Gertler (Joe Boyd / Goertler, album Singer of Tales). Damir je dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalog, proglašen je Najboljim evropskim umetnikom u oblasti world music-a (Songlines Magazine, 2021), a njegov album Singer of Tales dobio je prestižnu nagradu nemačkog Udruženja muzičkih kritičara (2020). U jednom od aktuelnih projekata Damira Imamovića, Singer of Tales, učestvuje trio u kom su, pored Damira, još i istanbulski majstor turske klasične muzike Darija Tirkan (Derya Türkan) i izuzetni slovenački kontrabasista Žiga Golob. Tirkan svira klasični osmanski instrument, trostrunu liru po imenu kemenče i poznat je po saradnjama sa vrhunskim umetnicima. Golob spada u red najtraženijih kontrabasista u polju džeza i improvizovane muzike. Redovno sarađuje sa Tamarom Obrovac, Matijom Dedićem i dr. Koncert u Novom Sadu jeste premijerni nastup trija Singer of Tales i predstavljanje istoimenog projekta / albuma u Srbiji.

• BORIS KOVAČ NEW RITUAL ENSEMBLE (SRB)

boris kovač

Boris Kovač (foto: el gvojos)

Ovaj koncertni program donosi niz prevashodno autorskih kompozicija Borisa Kovača: dela kamerne muzike i world-džez-dens numere pisane za film i pozorište, kao i jednu baladu Lava Kovača u aranžmanima za sastav koji je svoj premijerni nastup imao na Svečanom otvaranju programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u Srpskom narodnom pozorištu, 13. januara 2022. godine, pred visokim zvanicama iz Evropske unije i Srbije. Članovi ansambla su višedecenijski saradnici Borisa Kovača, čije je izvođačko stvaralaštvo duboko utkano u njegov autorski izraz. Boris Kovač je kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik. Piše muziku za kamerne sastave koje obično sam uvežbava i vodi. Mnogi od njegovih projekata rađeni su za pozorište i film. Njegovi albumi su se pet puta nalazili na listama najboljih albuma po izboru panela World Music Charts Europe, a časopis Songlines je uvrstio The Last Balkan Tango među 50 najznačajnijih albuma svih vremena. Za svoj rad je višestruko nagrađivan. Program sastava BORIS KOVAČ NEW RITUAL ENSEMBLE na festivalu Pocket Globe će biti pretežno baziran na, uslovno rečeno, lakšim notama ovog autora, a biće izvedene i neke od njegovih najslušanijih kompozicija. S obzirom na to da nastup ovakvog seksteta nije produkciono lako ostvariv u današnje vreme, koncert na Pocket Globe-u predstavlja jedinstvenu priliku za publiku da prisustvuje muziciranju istinskih majstora kamerne muzike, koji sa neuporedivom senzibilnošću izvode bogat i raznovrstan opus Borisa Kovača. Pored Borisa (sopran i alt saksofon, klarinet, melodion, vokal), sastav čine: Aleksandra Krčmar (violina), Lazar Novkov (harmonika), Slobodanka Stević (klavir, sempler), Siniša Mazalica (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi, sempler). Za dizajn zvuka zadužen je Dima Jakovljević.

PETAK, 11. NOVEMBAR 2022.

Pozorište mladih, 20 č.

• MONSIEUR DOUMANI (CYP)

monsieur doumani

Monsieur Doumani (foto: Michalis Demetriades)

Višestruko nagrađivani trio MONSIEUR DOUMANI, poreklom sa ostrva Kipra, u poslednjih desetak godina impresionira publiku širom sveta muzikom snažno ukorenjenom u istočnom Mediteranu. Njihova muzika je naširoko predstavljana u svetskim medijima, a do sada su ostvarili nebrojene nastupe, između ostalog i na najpoznatijim festivalima, kao što su: ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget, Trans Musicales, i mnogi drugi. Iako njihova postava može zvučati neobično za jednu tročlanu grupu (curas – mali buzuki, trombon, akustična gitara), Monsieur Doumani koriste elektroniku, efekte i loop-pedale kako bi se upustili u svet koji je osvežavajući i uzbudljiv. Četvrti album Pissourin koji je izdao hvaljeni Glitterbeat Records pomera njihov zaštitni znak – Mediteranski zvuk – u smeru duboke psihodelije i avant-folka. Ovo je plesna grozničava oluja žičanih instrumenata, višeslojnog pevanja i niskog tona trombona. Članovi grupe su: Antonis Antoniu (curas, vokal, elektronika), Demetris Jasemides (trombon, flauta) i Andis Skordis (gitara, lupovi, udaraljke, vokal). Koncert u Novom Sadu biće njihov treći nastup u Srbiji, nakon dva koncerta u Beogradu, na Todo Mundo festival (2018) i u klubu Dim (2019).

•  BAB L’ BLUZ (MAR / FRA)

bab l bluz

Bab L’ Bluz (foto: Besma Mansour)

Nastao u Marakešu, 2018. godine, bend BAB L’ BLUZ je plod sna o priključivanju gembrija (tip gitare) međunarodnoj sceni savremene muzike. Istovremeno, marokansko-francuski kvartet Bab L’ Bluz vraća bluz u severnu Afriku. Predvođen Marokankom u tradicionalno muškoj ulozi, bend je odan revoluciji, promovišući stav koji je u skladu sa marokanskim pokretom mladih ‘nayda’ – novi talas umetnika i muzičara koji se oslanjaju na lokalno nasleđe, pevajući stihove o slobodi na marokansko-arapskom dijalektu darija. Drevan i aktualan, fanki i ritmičan, inspirisan arapskim stihovima, uzvišenih vokala i bass-heavy gruvom, debitantski album benda Nayda! kao da pulsira iz samog srca Magreba. Neki ih opisuju kao Hot Psychedelic Gnawa Blues. Članovi benda su: Jusra Mansur (glavni vokal, awisha, udaraljke, guembri), Bris Botan (guembri, gitara, udaraljke, prateći vokal), Hafid Zuaui (bubnjevi, prateći vokal; U Novom Sadu će ga zameniti Moulay Brahim Terkemani) i Žerom Bartolom (flauta, udaraljke, prateći vokal). Ovo je njihov premijerni nastup u Srbiji.

SUBOTA, 12. NOVEMBAR 2022.

Pozorište mladih, 20 č.

• SHIRA UTFILA (SRB)

shira utfila

Shira utfila (foto: Tanja Drobnjak)

Grupu SHIRA UTFILA je 2000. godine osnovao Stefan Sablić – pevač, svirač uda i kanuna, aranžer, kompozitor, pozorišni reditelj i kantor. Stefanova raznolika interesovanja, kao i usavršavanja u Srbiji i Izraelu, doprineli su i omogućili mu da temeljno i sistematično pristupi sefardskoj muzičkoj tradiciji, kao i opštem jevrejskom nasleđu i tradiciji drugih naroda koji su u minulim vekovima delili istorijske, geografske i kulturne predele Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Shira utfila je multietnički i multikonfesionalni ansambl, koji svoju inspiraciju crpi iz raznolikosti i bogatstva judeo-španske, osmansko-turske, arapske i balkanske muzičke tradicije. Objavili su devet albuma – sedam sa narodnom i dva sa liturgijskom muzikom. Istovremeno nostalgična i tako živa, ​​evocirajući bogatstvo sefardske baštine, muzika benda Shira utfila čuva tradiciju, kreativno je osvežavajući, istražujući njene bogate potencijale i kulturni dijalog s drugim tradicijama i pružajući to sledećim generacijama kao dar i odgovornost. Bend je obišao desetak zemalja i sarađivao na raznim projektima koji uključuju sefardsku muziku. Shira utfila strastveno spaja svoje znanje o klasičnim tradicijama i predanost njihovom očuvanju sa dobrim osećajem za improvizaciju i fuziju. Njihov specifičan zvuk donosi moderan pristup istorijskom nasleđu. Pored Stefana, bend čine: Branislava Podrumac (vokal), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavir), Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Goran Milošević (udaraljke).

• KEJHAN KALHOR I ERDAL ERZINDŽAN (IRN / TUR)

kejhan kalhor i erdal erzindžan

Kejhan Kalhor i Erdal Erzindžan (foto: Hamidreza Shirmohammadi)

Ovaj koncert nam donosi muziciranje dvojice virtuoza, prožeto tradicionalnim zvucima kultura iz kojih oni potiču – Persije (Iran) i Anadolije (Turska). Klasične muzičke tradicije Persije i osmanske Turske imaju mnogo toga zajedničkog. Dele drevni modalni sistem poznat kao makam (maqam), kao i improvizaciju, koja igra ključnu ulogu u izvođenju. Isto tako, narodne muzičke tradicije ove dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog: sličnost pojedinih instrumenata i tehnika sviranja na njima, te tehnike pevanja u višim registrima, koje su tako uobičajene u planinskim zemljama i koriste ih pevači širom ovog ogromnog područja. Muzika koju ovi muzičari izvode – Kejhan Kalhor na kamančeu (tip lire) i Erdal Erzindžan na baglami (vrsta tambure) – ima korene u dubokoj prošlosti, ali je i sasvim moderna. Dominantno je instrumentalna, što predstavlja odstupanje od tradicije obeju kultura u kojima je pevač vodeća ličnost. Iako je tradicionalno pevana poezija sastavni deo gotovo celokupne bliskoistočne muzike, u ovom slučaju atmosferu poezije prenosi zvuk instrumenta. Ovaj apstraktniji način prenošenja emocija i produhovljenosti uvek je bio prisutan u istočnjačkoj muzici. U vokalnoj tradiciji od arapskog sveta do Irana i Indije, prateći instrument je nastojao da oponaša nijanse glasa, često ponavljajući melodijske fraze ili delujući kao most između strofa. U pogledu duhovnosti i emocionalnosti, muzika KEJHANA KALHORA I ERDALA ERZINDŽANA je veoma intenzivna, poput molitve. Nastoji da slušaoca uvede u svoje carstvo nalik transu, preplićući ekstatične ritmove sa raskošnim melodijskim frazama. Kejhan i Erdal često sarađuju, a dosad su objavili jedan zajednički album: The Wind (ECM, 2006.). Koncert na festivalu Pocket Globe predstavlja njihov premijerni nastup u Srbiji.

. . .

Karte za prvo veče festivala „Pocket Globe” se kupuju preko Gigs Tix-a

Karte za 2. i 3. veče festivala „Pocket Globe” se kupuju i rezervišu preko Pozorišta mladih

Kompletan program 1. Festivala „Pocket Globe”

Više o predavanjima na 1. festivalu „Pocket Globe”

Festival Pocket Globe ǀ Facebook

Festival Pocket Globe ǀ Instagram

pocket globe 2022 organizatori i donatori