Franc Haucinger i Leonel Kaplan (AUT/ARG)

Nedelja, 21. maj 2023 / 20 č.
Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” (Jevrejska 16)

Koncert se ostvaruje uz podršku Grada Beograda.

franc haucinger i leonel kaplan

Franc Haucinger i Leonel Kaplan (foto: Nicole Fortin / Manja Holodkov)

Mada su imali prilike da se lično upoznaju, FRANC HAUCINGER I LEONEL KAPLAN nikada do sada nisu zajedno nastupali, tako da beogradski koncert ove dvojice vrhunskih trubača i improvizatora, na festivalu Ring Ring, predstavlja svetsku premijeru

Franc Haucinger (1963) veoma je profilisana muzička ličnost. Studirao je na Džez odseku današnjeg Univerziteta umetnosti u Gracu, od 1981. do 1983, sve dok ga paraliza usana nije primorala na šestogodišnju pauzu u sviranju trube. Nakon što se preselio u Beč, 1989. je počeo da istražuje trubu na svoj vlastiti i neakademski način. Povezao se sa muzičarskim krugovima oko Kristofa Čeka i Kristijana Milbahera, svirao u Big bendu Nouvelle Cuisine i oktetu Striped Roses. Album Zong of se Boboolink, koji je snimio sa saksofonistom Helgeom Hinteregerom, bio je njegov prvi lični CD-iskaz. Njegov desetomesečni boravak u Londonu podstakao je nove ideje i omogućio kontakte, među ostalima sa Kenijem Vilerom, Henrijem Lauderom, Džonom Raselom i Stivom Nobleom.

franc haucinger

Franc Haucinger (foto: Johannes Simon)

Svesna odluka da se izbegnu elektronski izvori zvuka, uz istovremenu spoznaju razvoja digitalne muzike na trubi – četvrttonska truba kupljena 1997. godine – bili su odlučujuća baza za Haucingerovo stvaranje senzacionalnog solo CD-a za solo trubu Gomberg (2000), koji ga je pozicionirao na prvoj liniji međunarodne improvizatorske avangarde. Usledile su saradnje i snimanja sa Derekom Bejlijem, Kitom Rouom i Džonom Tilberijem, kao i sa Akselom Dernerom, Kristijanom Fenesom ili Otomom Jošihideom i Sačiko Em.

Iskorak u svet usporene zvučne mikroskopije i od 2003. godine ponovno otkrivanje muzičkog senzualizma, suočavanje zvukova njegove trube sa gruvom i melodijama, mogu se smatrati važnim fazama u Haucingerovom razvoju. Franc Haucinger predaje na Bečkom muzičkom univerzitetu od 1989, član je berlinskog sastava Zeitkratzer od 1999. Haucingeru su do sada različiti ansambli naručivali kompoicije, poput sastava Klangforum Wien.

Leonel Kaplan (1973) argentinski je trubač, aktivan u sferi slobodne improvizacije. Deo je međunarodne scene improvizovane muzike od ranih 2000-ih, nastupajući i snimajući širom Latinske Amerike, Evrope i SAD.

Kaplan je radio sa perkusionistom Dijegom Čamijem, od 1999. do 2005, te išao na turneje i snimao sa Akselom Dernerom, Le Quan Ninh-om, Mičelom Donedom, Vejdom Metjusom, Bobom Rejnijem, Gregom Kelijem i Ivarom Gridelandom, između ostalih.

leonel kaplan

Leonel Kaplan (foto: Ilia Belorukov)

Godine 2005. Kaplan je osnovao Silo Trio sa trubačem Nejtom Vulijem i violončelistkinjom Odri Čen. Od 2007. godine radi u duu sa Kristofom Kurcmanom, što mu je sada najduža suradnja. Godine 2011. Kaplan je osnovao duo sa trubačicom Birgit Ulher. Godine 2013. započeo je novi projekat sa austrijskim minimalističkim umetnikom sinusnih talasa Klausom Filipom.

Budući da deo vremena trenutno provodi u Beogradu, Kaplan ostvaruje različite saradnje, npr. sa umetnicom svetla Aleksandrom Stratimirović, u kompozicijama poput „Waves” (2018), „Underworld” (2019), „Brilliance” (2020) i „Great Minds” (2022). Takođe, Leonel redovito svira sa Marinom Džukljev i Iliom Belorukovim.

ring ring 2023 podrška