Dvadeset osmi kamen radosti: „Ring Ring 2024”

Dvadeset osmi kamen radosti: „Ring Ring 2024”

Maj je mesec Ring Ring-a! Pred nama je 28. izdanje prestižnog beogradskog festivala nove, drugačije, eksperimentalne muzike, koje će biti održano od 23. do 26. maja 2024, u Jevrejskom kulturnom centru i klubu Zappa Baza. Organizator festivala, Udruženje Ring Ring obećava četiri uzbudljive muzičke večeri i ukupno sedam raznovrsnih koncerata umetnika i sastava iz Holandije, Nemačke, Austrije, Slovenije, Švajcarske, SAD, Turske i Srbije.

. . .

Voditi nezavisni, alternativni festival u Srbiji, zahtevna je i izazovna rabota. Taj kamen svake godine gurate iznova. Nekad se čini da je iz godine u godinu uzbrdica sve strmija. S jedne strane, finansijka podrška je često nedefinisana do početka festivala, a sjajnih bendova i muzičara je sve više. Javljaju se uporno i čekaju strpljivo. Izgleda kao da imaju više razumevanja za situaciju od nas samih.

Kockice programa svakog „Ring Ring”-a nameštaju se u skladu sa željama i potrebom da se publici predstave nova i poznata imena, kako sa domaće, tako i sa svetske scene, a na planeti je, naravno, previše fenomenalne muzike za samo jedan festival godišnje. Ali, kad dođe taj jedan festival i publika ispuni poznati prostor u Jevrejskoj 16, organizatorima prosto dođe da polete. I već tada, radosno počnu da prave spisak želja za naredno izdanje Festivala „Ring Ring”.

Kombinacija debitanata i nama poznatih umetnika sa ranijih festivala, ove godine je došla do jednog od svojih mogućih vrhunaca. Tako se u istoj večeri, 25. maja, predstavljaju legendarni holandski bend The Ex, koji postoji već 45 godina i istanbulsko-beogradski TRIOBROK, koji će uskoro obeležiti svoju prvu godišnjicu.

Samo otvaranje, 23. maja, pripada jednoj dugo priželjkivanoj saradnji – beogradski sastav Fish in Oil se odavno divi bečkoj, a našoj Jeleni Popržan, prepoznatljivoj po svom kreativnom, alternativnom pristupu instrumentima, glasu i komponovanju. Njihov dugogodišnji san se ove godine ostvaruje u punoj snazi.

Manja Ristić je još jedno naše ime u programu festivala. Prvi put nastupa na „Ring Ring”-u, na ogromnu radost organizatora i publike, donoseći potpuno svež program. Manja je u poslednjih nekoliko godina, delujući sa Korčule, udaljena od svih metropola, ušla u krug značajnijih istraživačica zvukova. Iste večeri, 24. maja, čućemo još jednog debitanta „Ring Ring”-a, koji nastupa u solo performansu: američki eksperimentator Majklo (Džej) Šumaher (Michael J. Schumacher) donosi za njega uobičajene zvučne sprave, uključujući i osam specijalnih zvučnika.

Kao što će započeti, festival „Ring Ring 2024” će se i završiti koncertima na podu sale u Jevrejskom kulturnom centru. Poslednje večeri, 26. maja, nastupiće najpre kelnski trio C / W | N, koji predvodi (opet naša) Dušica Cajlan, a sa kojom su u triju stari poznanik festivalske publike Georg Visel (Wissel) i holandski perkusionista Etjen Nilsen (Etienne Nillesen).

Poslednji nastup na ovogodišnjem festivalu pripada internacionalnom Šalter Ansamblu, koji je pre sedam godina nastupao u nešto drugačijoj postavi. Početkom maja su objavili novi album „Tri dela”, na kojem kolektivna improvizacija ovog desetočlanog sastava pokazuje da za kreativne muzičare nema prepreke u otvaranju novih saradnji i ostvarenju sve bliskijeg kontakta sa publikom.

Ulaznice za festival (pojedinačne i kompleti) mogu se nabaviti preko sajta Tickets.rs, kao i putem mejla: ringringfestival@gmail.com.

. . .

🔗  Facebook Event „RING RING 2024”

🔗  Facebook Event „The Ex u Beogradu, na festivalu Ring Ring”

🔗  Ulaznice:  Komplet   ǀ  23. maj  ǀ  24. maj  ǀ  25. maj ǀ  26. maj

🔗  YouTube:  Manja Ristić  ǀ  Šalter Ensemble  ǀ  The Ex

 

Inovativni pank: The Ex u Beogradu, na festivalu „Ring Ring”

Inovativni pank: The Ex u Beogradu, na festivalu „Ring Ring”

Na turneji kojom obeležava 45 godina rada, legendarna holandska pank grupa The Ex održaće koncert u Beogradu, u klubu Zappa Baza, 25. maja 2024, u okviru 28. festivala nove muzike Ring Ring.

. . .

Nižu se godine i decenije, ali The Ex ne posustaje! Slavni četverac iz Holandije, veoma cenjen u krugovima poklonika netipične, avangardne pank muzike, u 2024. godini slavi 45. rođendan. Jubilej obeležava zavidnim nizom koncerata, u 45 zemalja, u okviru kog je početkom marta u Holandiji održan 2000. koncert u karijeri. Ovo je njihova prva turneja nakon pandemije.

The Ex emituju neiscrpnu energiju i snagu. Zavidan je intenzitet njihovih koncerata i turneja, veoma im je dinamična diskografska aktivnost, a poznati su i po čestim, neobičnim i raznolikim projektima i saradnjama, kojima zahvataju svetove avangardne, tradicionalne i improvizovane muzike.

Osnovani 1979. godine u Amsterdamu, The Ex su već rani osamdesetih otpočeli saradnje sa džez muzičarima i jednom iračko-kurdskom grupom. Tokom devedesetih su saradnje postale sve učestalije i raznovrsnije, a verovatno najslavnija faza njihovih muzičkih ukrštanja započeta je 2002. sa Etiopijom, što je kulminiralo u saradnji sa čuvenim saksofonistom Getačuom Mekurijom, sa kojim su The Ex objavili dva albuma i održali preko sto koncerata.

Nepopustljivi pobornici koncepta „do it yourself”, grupa The Ex tokom svih ovih godina radi nezavisno od izdavačkih kuća, menadžera i roudija, predstavljajući time uzor drugim progresivnim bendovima i muzičarima. Ostvarili su 28 albuma za sopstvenu etiketu „Ex Records”, a još na samom početku rada ozvaničili su i samostalne menadžmentske aktivnosti pod nazivom „Stichting Ex”. Koncerte su do sada održali u skoro čitavoj Evropi, zatim u SAD, Rusiji, Kanadi i Etiopiji. U Beogradu su nastupili tri puta – poslednji put 2015. godine, takođe na „Ring Ring”-u.

Članovi sastava The Ex su: Teri Hesels (Terrie Hessels; gitara), Arnold de Bur (Arnold de Boer; glas, gitara), Andi Mor (Andy Moor; gitara) i Katerina Bornefeld (Katherina; bunjevi, glas).

Ulaznice za celo veče, po ceni od 1800 dinara (balkon: 2500 din) u pretprodaji, moguće je kupiti putem sajta Tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima.

Organizator festivala „Ring Ring” je Udruženje „Ring Ring”, a u organizaciju koncerta grupe The Ex uključena je i Agencija „Connected”.

. . .

🔗  Facebook Event „The Ex u Beogradu, na festivalu Ring Ring”

🔗  The Ex:  Vebsajt   ǀ  YouTube   ǀ   Facebook

 

U ritmu muzike sveta: „Pocket Globe 2023” je završen

U ritmu muzike sveta: „Pocket Globe 2023” je završen

Drugi festival Pocket Globe održan je u Novom Sadu, od 9. do 11. novembra 2023. godine, na različitim lokacijama. Program je obuhvatio šest koncerata, radionicu, muzičarsku sesiju, prezentaciju i dva predavanja.

. . .

Kada je 2021. godine začeta ideja da se serijal koncerata po nazivom „Pocket Globe” pretvori u stalni festivalski događaj u Novom Sadu, najavili smo da to neće biti akcija vezana samo za godinu „Evropske prestonice kulture”. Jer, world music festival jeste potreban Novom Sadu, kako zbog znatiželjne publike i činjenice da u gradu žive zajedno i vrlo skladno pripadnici velikog broja naroda, tako i zbog izuzetno bogate lokalne muzičke scene. U skladu sa tom idejom smo izgradili koncept u koji polako uključujemo novosadske muzičare, kulturne delatnike, koncertne prostore, medije, ali i mlade i one najmlađe.

Ove godine je kao centralni koncertni prostor odabran deo novog gradskog kulturnog haba, SKCNS Fabrika. Izbor se na kraju pokazao kao odličan.

Iako ovaj prostor možda slovi za mesto gde se svira rok ili pank muzika, u saradnji sa odličnim tonskim tehničarima smo omogućili publici da uživa kako u svirkama koje jesu world music, ali sa rok primesama, kako je to bilo prve večeri, tako i pretvaranjem prostora u salu za vrlo kamerne koncerte, kakvi su bili druge večeri. Opet, treće večeri je bilo dovoljno mesta za one koji žele da sedeći uživaju u muzici, kao i za one koje je ta ista muzika terala na ples.

Organizacioni tim, u saradnji sa volonterima Novog Sada, tehničarima, uz pomoć prijatelja festivala i razumevanje dela gradskih privrednika koji su smanjili cene svojih usluga, ostvario je još jedan veoma uspešan festival, sa šest koncerata, dva predavanja i po jednom prezentacijom, muzičarskom sesijom i radionicom.

Svakako je zvezda festivala bio Bombino, umetnik iz Nigera, čiji je najnoviji album objavljen samo dva meseca pre festivala i koji je Novi Sad uključio u program svoje evropske turneje.

Na premijernom koncertu u Srbiji, Bombino je pokazao koliko je veliki umetnik, ali i osoba skromna, pristupačna za razgovore sa publikom nakon koncerta.

U program ove prve večeri se odlično uklopio domaći sastav The Cyclist Conspiracy, koji je svoj debi album objavio za italijanskog izdavača mesec dana pre festivala.

Iako je Bombino bio najveće ime festivala, ipak je češka umetnica Iva Bitova (Bittova) ostvarila najintenzivniji kontakt sa publikom. Najpre je, već prvog festivalskog dana, tokom radionice sa članovima Dečjeg operskog studija SNP ostvarila izuzetnu komunikaciju sa najmlađima i pokazala želju da se ova saradnja nastavi. Deca su, zajedno sa roditeljima sledeće večeri, uz poziv Ive i organizatora, došla u velikom broju na koncert, koji je i njih i brojnu publiku uveo u neverovatnu atmosferu, na čijem kraju su Iva Bitova i njen saradnik Vladimir Vaclavek otpevali bis zajedno sa publikom.

To drugo veče je otvorila domaća umetnica Jasna Jovićević, programom „Iluzija slobode”, premijerno izvedenim ovom prilikom. Jasni je pre koncerta uručena nagrada „Vojin Mališa Draškoci”, koju godinama dodeljuje World Music asocijacija Srbije onim umetnicima koji na kreativan način spajaju tradiciju i world music sa drugim muzičkim žanrovima.

Poslednje večeri se najpre predstavio slovački sastav Nogaband, koji predvodi virtuoz na violini i istraživač Mihal Noga (Michal), što je bila odlična prilika da čujemo tradicionalnu muziku izvedenu na vrlo autentičan način. Premijerni koncert u Srbiji je, te večeri, imao i italijanski umetnik Stefano Saleti (Saletti) sa svojim sastavom Banda Ikona, predstavljajući svoje viđenje Mediterana, uz priču o iščezlom mediteranskom jeziku – sabiru. Saleti, je inače istog dana u protoru knjižare Zenit održao uspešno i lepo posećeno predavanje o ovom kontaktnom jeziku.

Pored koncerata i pomenutog predavanja i radionice, festival je obuhvatio još nekoliko pratećih događaja: predavanje „Bogata i vitalna, stara muzika Slovačke” Mihala Noge u knjižari Zenit (10.11), sesija Vladimira Vaclaveka sa lokalnim muzičarima na Petrovaradinskoj tvrđavi (10.11), kao i prezentacija programa „Kreativna Evropa – Kultura” u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa Srbija, takođe u knjižari Zenit (11.11).

 

„Svet u džepu” – Tri dana intenzivnih susreta

„Svet u džepu” – Tri dana intenzivnih susreta

Drugo izdanje festivala muzike sveta Pocket Globe biće održano u Novom Sadu, u SKCNS Fabrika, od 9. do 11. novembra 2023. Program će obuhvatiti koncerte, predavanja i radionice.

. . .

Jedan od najmlađih muzičkih žanrova, world music (muzika sveta), stiče sve više poklonika i u Srbiji. Svake godine nikne neki novi festival koji domaćim muzičarima daje priliku da se predstave, a publici – da čuje i vidi važna imena sa svetske scene.

„Pocket Globe” je krenuo kao serija koncerata, da bi 2022. godine prerastao u festival. Prošlogodišnje izdanje je pokazalo da je Novom Sadu neophodna ovakva manifestacija.

Brojna publika, sjajni koncerti i predavanja – ima li boljeg pogonskog goriva za organizatore da nastave u svom naumu da world music festival u Novom Sadu bude redovno godišnje okupljalište muzičara, publike i stručnjaka?

U skladu sa nazivom, festival će i ove godine predstaviti muzičare sa različitih meridijana, a već prve večeri u SKCNS Fabrika, nastupiće veliko ime, Bombino, sa svojim kvartetom. Muzika koju stvara ovaj istaknuti umetnik iz Nigera, esencija je „pustinjskog bluza” – po instrumentima je sve kao u Americi, kolevci bluza, ali je zvuk iz prapostojbine bluza, Zapadne Afrike i njenog saharskog dela.

Na svom premijernom nastupu u Srbiji, Bombino će ujedno promovisati novi album „Sahel” (Partisan records 2023).

Samo otvaranje festivala, pre nastupa Bombina, pripada beogradskom sastavu The Cyclist Conspiracy, koji takođe mogu da se pohvale svežim albumom, „Mashallah Plan” (Subsound records, 2023).

Nakon zanimljivo koncipiranog, energičnog otvaranja, festival sledeće večeri nastavljaju dve vrhunske autorke. Domaća, a sve više svetska Jasna Jovićević, multiinstrumentalistkinja i kompozitorka, izvešće solo-program u najvećoj meri posvećen legendarnom profesoru Vojinu Mališi Draškociju (1945 – 2000).

Potom, u pratnji basiste i gitariste Vladimira Vaclaveka, nastupiće još jedno veliko ime svetske scene, Iva Bitova (Bittova), violinistkinja, pevačica i kompozitorka iz Češke.

Iva ponovo dolazi u Novi Sad nakon 12 godina, a ovaj put, premijerno u Srbiji, sa svojim višedecenijskim prijateljem, zemljakom i saradnikom Vaclavekom, sa kojim je objavila hvaljeni album „Bílé Inferno” (Indies Records), koji na evropskoj turneji doživljava novo, drugačije koncertno izvođenje.

Osim zajedničkog koncerta, Iva i Vladimir će u okviru festivala održati dve zasebne radionice, čime se festival približava široj novosadskoj publici, kako je to i zamišljeno prilikom razvoja ideje o world music festivalu u Novom Sadu. Još nekoliko muzičara imaće svoja predavanja ili radionice na festivalu, o čemu će uskoro biti više informacije.

Poslednje veče u Fabrici otvoriće Nogaband, slovački sastav koji predvodi fenomenalni violinista i istraživač tradicionalne muzike Mihal Noga (Michal). Biće to slovačka tradicionalna muzika u najboljem svetlu – uz ples, zanos i otvorenost!

Za kraj festivala organizatori su ostavili jedno od najvećih imena bogate italijanske etno scene, Stefana Saletija (Saletti), koji će nastupiti sa svojim kvintetom Banda Ikona. Ono što publiku očekuje jeste muzika Mediterana, dočarana kroz kompozitorsku prizmu Saletija, ali i pevanje na iščezlom jeziku Sredozemlja – sabiru.

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajt gigstix. Cena pojedinačne ulaznice je 1500 dinara za prvo, odnosno po 1000 dinara za drugo i treće veče, dok cena kompleta ulaznica za ceo festival iznosi 3000 dinara.

Festival su podržali: Grad Novi Sad, međunarodni projekat „Sounds of Europe” (podržan od Kreativne Evrope), Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Francuski institut, Slovak Arts Council, World Music asocijacija Srbije.

Organizator je Udruženje Ring Ring u partnerstvu sa Muzičkim informativnim centrom Srbije.

 

Različitosti koje inspirišu: „Todo Mundo 2023” je završen

Različitosti koje inspirišu: „Todo Mundo 2023” je završen

Jedanaesti festival Todo Mundo održan je u Beogradu, od 21. do 23. septembra 2023. godine, na različitim lokacijama. Program je obuhvatio pet koncerata, jedan di-džej nastup, međunarodnu konferenciju i javni razgovor sa dvojicom članova mađarske grupe Erdőfű.

. . .

Jedanaesto izdanje festivala Todo Mundo je bilo potpuno u skladu sa osnovnom idejom postavljenom na samom početku, 2012. godine – intrigantan i raznovrstan koncertni i prateći program, koji odgovara izazovnosti i raznovrnosti world music poližanra, zabavni, umetnički, istraživački i edukativni pristup, te blizak kontakt sa publikom.

Iako je kampanja za 11. izdanje počela ranije nego ikada, tri dana festivala su proletela kroz nas velikom brzinom i intenzitetom koji daje novu, pokretačku energiju.

Kada je krajem 2022. godine objavljeno da je 23. septembar odabran za Evropski dan narodne umetnosti (European Folk Day), mi smo odmah za taj dan dogovorili nastupe dva sastava, koji se potpuno uklapaju u prvo obeležavanje ovog važnog datuma. Obe grupe – Erdőfű (Mađarska) i Janusz Prusinowski Kompania (Poljska) ugostili smo zahvaljujući međunarodnom projektu „Sounds of Europe”, u kojem je naše Udruženje Ring Ring partner i deo tima sa još 12 festivala iz 10 zemalja Evrope.

Zatim, tokom ugovaranja nastupa Bombina u Novom Sadu (festival Pocket Globe), otvorila se mogućnost da sa istim agentom dogovorimo i nastup Vjea Farke Turea (Vieux Farka Touré) u Beogradu. Nastup Albe Karmone (Carmona) suštinski je dogovoren tokom zajedničkog putovanja autobusom sa njenom agentkinjom ka Napulju i festivalu Napoli World.

Kada napravite takav program, onda se zamislite i zapitate: „Da li ove muzičare poznaje publika u Srbiji? Koliko je stvarno popularan Vje ili se samo zna za njegovog slavnog oca Alija Farku Turea? Da li je flamenko dovoljno popularan da napuni salu? Koliko je tradicionalna muzika Mađarske i Poljske privlačna domaćoj publici?”

To je čekalo svoju potvrdu u septembru. Samo su dve nepoznanice ostale kad smo počeli sa kampanjom: Koga od domaćih autora ubaciti u program i, naravno, kakav će biti „last minute” budžet, ta hronična boljka većine manifestacija u Srbiji.

Za domaćeg autora smo odabrali DJ Killo Killo, našeg međunarodno najpoznatijeg world music di-džeja, obožavaoca i poznavaoca afričke muzike. To smo smatrali kao više nego prigodno rešenje za nastavak večeri nakon koncerta Vjea Farke Turea, i to u klubu Zappa Baza, sa kojim smo sad prvi put sarađivali.

Taj izbor za otvaranje festivala (21.09) pokazao se kao pun pogodak. Publika se odazvala u velikom broju, kako oni mlađi, tako i stariji, među kojima je bilo i nekoliko legendi beogradskog muzičkog novinarstva. Svi oni zajedno potvrdili su da muzika Malija lako izaziva na ples sve generacije. Na sve to, saradnja sa svetskom zvezdom, kakva Vje svakako jeste, nije bila nimalo komplikovana. Vje i njegovi muzičari su ljubazni, jednostavni i srdačni u razgovorima sa medijima i publikom (mislimo da su potrošili dva markera potpisujući ploče i diskove).

Sledeće večeri (22.09), povratak u naše dugogodišnje okruženje, Jevrejski kulturni centar, predstavljao je novi izazov. Da li će se dve različite publike – ljubitelji flamenka i poštovaoci zvuka harmonike – potpuno raslojiti ili će kvalitetna i intrigantna muzika naterati sve da ostanu u sali na oba koncerta? I da, na našu radost, desilo se upravo to drugo. Belofour, austrijski harmonikaški kvartet je i ljubitelje flamenka zakucao za stolice, da bi ih Alba Karmona i Hesus Gerero (Jesús Guerrero) sa lakoćom posle tu zadržali, a na kraju i podigli na noge.

Sam Evropski dan narodne umetnosti je obeležen sa nekoliko akcija tokom trećeg, poslednjeg festivalskog dana (23.09). Pored večernjih nastupa grupa Erdőfű i Janusz Prusinowski Kompania, dobrih poznanika sa međunarodne scene, u toku dana je, u RTS Klubu – Galerijskom prostoru Radio Beograda, održana još jedna u seriji međunarodnih muzičkih konferencija, koje organizujemo već treću godinu zaredom u okviru festivala Todo Mundo.

Tema, sasvim odgovarajuća „Tradicija danas, u muzici sveta”, sama se nametnula, uz učešće eksperata, muzičara, organizatora i naučnika iz šest evropskih zemalja: Daina Zalane (Zalāne), Marton Eri (Márton Éri), Marija Dumnić Vilotijević, Alba Karmona, Januš Prušinovski, Ana Sors, Mirjana Raić Tepić, Šoma Šalamon, Joana Vjedro-Žak (Joanna Wiedro-Żak), kao i stalni domaćini, organizatori festivala Todo Mundo, Marija Vitas i Bojan Đorđević.

Pored ovog dodatka programu, festival je, kao i 2022. i 2016. godine, u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologju FMU u Beogradu, ponudio i razgovor Šome Šalamona i Martona Erija sa profesorima i studentima, na temu mađarske tradicionalne muzike, tanchaza, nasleđa Transilvanije itd.

I ovaj put su volonteri dali svoj doprinos, a mediji su nas prilično snažno podržali.

Kao i svake godine, sveže ostvareni festival nam je zamajac da krenemo u kreiranje sledećeg izdanja i da privučemo i novu, kao i sve mlađu publiku, ali i promovišemo festival širom sveta, kako na festivalima, konferencijama, tako i preko društvenih mreža.

 

Od pustinjskog bluza do flamenka: „Todo Mundo 2023”

Od pustinjskog bluza do flamenka: „Todo Mundo 2023”

Jedanaesti festival Todo Mundo donosi pet koncerata, di-džej nastup i međunarodnu konferenciju. Biće održan u Beogradu, od 21. do 23. septembra 2023.

. . .

Prelaz iz leta u jesen, u glavnom gradu Srbije, biće i ove godine obeležen festivalom Todo Mundo, i to koncertima na dve lokacije i međunarodnom konferencijom. Programski, dani su koncipirani i imenovani kao: „Razmrdavanje”, „Gradske priče” i „European Folk Day”.

Već smo navikli da na ovom festivalu redovno slušamo bisere muzike sveta (world music), iz krajeva koji su pre novog doba umreženog internetom bili nazivani „egzotičnim”. Ove godine, glavna zvezda festivala je Vje Farka Ture (Vieux Farka Touré) iz Malija, umetnik koji uveliko nastupa na svim kontinentima, sa aktuelnom turnejom u trajanju od preko šest meseci, pri čemu su već rasprodati koncerti u Engleskoj zakazani za maj 2024. Magazin „Rolling Stone” je pet zvezdica dodelio najnovijem Vjeovom albumu „Les Racines” (Koreni), još jednom sjajnom izdanku tzv. pustinjskog bluza.

Sin legendarnog malijskog muzičara Alija Farke Turea, Vje će otvoriti jedanaesti Todo Mundo festival nastupom u Zappa Bazi, u četvrtak, 21. septembra. Nakon koncerta njegovog trija, publiku će dodatno razmrdati jedan od najangažovanijih domaćih di-džejeva u krugu onih koji su inspirisani etno zvukom – DJ Killo Killo (Vojislav Malešev) iz Novog Sada. Njegov set će obuhvatiti afrobit, etiopski džez, kao i nove, moderne teme inspirisane Afrikom.

Preostale dve večeri biće održane u Jevrejskom kulturnom centru Oneg Šabat, 22. i 23. septembra. Veče „Gradske priče” otvoriće bečki kvartet harmonika Belofour, čija je muzika inspirisana kako samim Bečom, tako i Balkanom, tangom, klasičnom i džez muzikom, donoseći vrhunsku umetnosti, virtuoznost i zabavu!

Biće to njihov premijerni nastup u Srbiji, što važi i za koncerte ostalih stranih umetnika na ovogodišnjem festivalu, pri čemu je u nekim slučajevima reč o premijerama u regionu.

Jedna od svakako najpopularnijih „egzotičnih” muzika je flamenko iz Španije, odakle nam stalno stižu neka nova imena, izvođači i autori. Na festivalu Todo Mundo će svoj pristup flamenku i drugim hispanskim i latinoameričkim žanrovima predstaviti duo pevačice Albe Karmone (Carmona) i gitariste Hesusa Gerera (Jesús Guerrero), koji će nam ujedno pokazati zašto u Evropi raste interesovanje za njihov duo.

Plesni karakter muzike jeste očigledno obeležje ovogodišnjeg Todo Munda. To važi i za poslednje veče, tokom kog se festival priključuje proslavi „Evropskog dana narodne umetnosti” (European Folk Day), zvanično vezanoj baš za 23. septembar i to počev od ove godine. Zahvaljujući programu treće večeri festivala, nazvane upravo „European Folk Day”, Beograd je upisan i na tu evropsku mapu!

Obeležavanje „Evropskog dana narodne umetnosti” biće započeto međunarodnom konferencijom „Tradicija danas, u muzici sveta”, koja će biti održana u RTS Klubu – Galerijskom prostoru Radio Beograda počev od 11 sati, a okončano koncertima u večernjim časovima.

Među brojnim sjajnim etno grupama iz Mađarske, sastav Erdőfű je skrenuo pažnju izuzetnim albumima objavljenim u protekle tri godine, koncertima i vrlo posećenim tanchaz-večerima, a nedavno je nominovan za nagradu „Najbolja nova grupa Evrope”, po izboru predstavnika nekoliko festivala okupljenih oko projekta „UpBeat”.

Još iskusniji, a u svetskim okvirima mnogo poznatiji jeste poljski sastav Janusz Prusinowsky Kompania, koji na sličan način pristupa folklornoj tradiciji, autentično i osvežavajuće. Vođa sastava Januš Prušinovski jedan je od vodećih istraživača i promotera poljske izvorne muzike, ali i istaknuti violinista.

Kompaktan i ekskluzivan, program jedanaestog festivala Todo Mundo omogućiće domaćoj publici istinsko uživanje u koncertima vrhunskih, priznatih muzičara raznolikih umetničkih izraza.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 1.500 dinara za prvo veče (21. septembar) odnosno po 1.000 dinara za drugo i treće veče (22. i 23. septembar). Cena festivalskog kompleta iznosi 3.000 dinara. Za prvo veče, pojedinačne ulaznice je moguće kupiti u Zappa Baru (Kralja Petra 41) i preko sajta Tickets.rs, dok je komplet, kao i pojedinačne ulaznice za drugo i treće veče moguće nabaviti isključivo preko sajta Tickets.rs. Ulaznice se mogu kupiti i na samom ulazu, pre početka svake večeri.

Organizator festivala Todo Mundo je Udruženje Ring Ring u saradnji sa Muzičkim informativnim centrom Srbije. Festival su podržali: Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Sounds of Europe/Kreativna Evropa, Ambasada Španije, Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Instytut Adama Mickiewicza i RTS/Radio Beograd 3.

 

Vje Farka Ture prvi put u Beogradu: Festival „Todo Mundo”

Vje Farka Ture prvi put u Beogradu: Festival „Todo Mundo”

Veliko ime muzike Malija, Vje Farka Ture prvi put će nastupiti u Srbiji, i to na otvaranju 11. world music festivala Todo Mundo u Beogradu, u klubu Zappa Baza, 21. septembra 2023. godine.

. . .

Nije lako biti sin svetski priznatog muzičara, naročito ako postoji žar da se ide putevima očeve profesije. Takva sudbina je zadesila Vjea Farku Turea (Vieux Farka Touré), gitaristu, pevača i kompozitora iz Malija koji sa puno uspeha gradi međunarodnu karijeru, istovremeno pomerajući granice tradicionalne muzike Zapadne Afrike i duboko poštujući nasleđe, te umetnički izraz svog oca, velikana muzike Malija, Alija Farke Turea (1939 – 2006).

Na sreću svih ljubitelja world muzike i, posebno, pustinjskog bluza, Vje Farka Ture (1981) nije u mladosti poslušao oca, već se po uzoru na njega, u tajnosti okrenuo muzici i gitari, posvećeno vežbajući i ubrzano napredujući. Sve je leglo na svoje mesto, tako da je Ali čak bio gost na sinovljevom debi-albumu „Vieux Farka Touré” (2006), praveći neke od svojih poslednjih snimaka pred kraj života.

U narednim godinama, nanizaće se još pet Vjeovih solo studijskih albuma: „Fondo” (2009), „The Secret” (2011), „Mon Pays” (2013), „Samba” (2017) i najnoviji „Les Racines” (2022) koji donosi Vjeovo ponovno duboko uvezivanje sa tradicijom songajske muzike sa severa Malija.

Ova žudnja za korenima i istorijom rezultirala je nizom od deset autorskih kompozicija, izvedenih na tradicionalnim i modernim instrumentima, usmerenih na raznovrsne teme kakve su međusobno razumevanje i zajedništvo ljudi, privrženost i vernost, te ljubav prema porodici.

Mada je Vje Farka Ture na sebe skrenuo pažnju najpre kao izvanredan gitarista – stekavši na muzičkoj sceni prigodnu odrednicu „Saharski Hendriks” – on se ubrzo razvio u kompletnog muzičara, koga krase i prepoznatljivi vokal kao i nadahnut kompozitorski rad.

Stalno je na turnejama i u zanimljivim saradnjama, a kao posebno atraktivno mesto u karijeri izdvaja se njegov nastup na svečanom otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici (2010).

vje farka ture

Vje Farka Ture (foto: Kiss Diouara)

Muzika Malija je godinama veoma popularna širom sveta, pa tako i u Srbiji. Beogradska publika je do sada imala prilike da uživo sluša sastave i umetnike kao što su Tinariwen, Tamikrest, Baseku Kujate, Habib Koate, Afel Bokum, Tartit, Balake Sisoko…

U ovaj fascinantan spisak upisaće se i Vje Farka Ture, koji će 21. septembra u beogradskom klubu Zappa Baza nastupiti sa svojim triom, u kom su i Adama Kone (bubnjevi i kalabaš) i Maršal Henri (bas gitara).

Nakon koncerta tria Vjea Farke Turea svoj set će imati DJ Killo Killo, poznato ime domaće scene, koji je najavio da će u svom prigodnom setu najviše pažnje posvetiti upravo muzici Afrike.

Ulaznice je moguće nabaviti u klubu Zappa Bar (Kralja Petra 41), kao i preko sajta tickets.rs po ceni od 1500 dinara. Komplet ulaznica za ceo festival (5 koncerata i 1 di-džej set), moguće je nabaviti po ceni od 3000 dinara preko sajta tickets.rs.

Organizator koncerta Vjea Farke Turea, kao i celog festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring”. Koncert se ostvaruje uz podršku Grada Beograda.

Linkovi:

Vje Farka Ture Veb-sajt ǀ VFT Facebook ǀ VFT Instagram ǀ VFT YouTube ǀ Todo Mundo Program 2023

 

 

Mlađi no ikad: O „Ring Ring-u 2023”

Mlađi no ikad: O „Ring Ring-u 2023”

Dvadeset sedmi Ring Ring, međunarodni festival nove muzike, održan je u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru Oneg Šabat i Studiju 6 Radio Beograda, od 17. do 21. maja 2023. godine.

. . .

Već dugi niz godina, festival Ring Ring otpočinje sa pripremama svog sledećeg izdanja i pre nego što se prethodno završilo. Prosto je – u svetu ima mnogo dobre muzike i sjajnih muzičara, a kako ih ne možemo sve smestiti u jednu godinu, čak i da nam je na raspolaganju ogroman budžet, podrazumeva se da ćemo nešto ostaviti i za sledeću godinu. Ili za onu posle nje…

Još tokom pripreme festivala 2022. godine, došli smo na ideju da naredne, 2023, fokus bude na mladima, na novoj generaciji improvizatora. Da li se pod mladima zvanično podrazumevaju oni ispod 40 ili ispod 35, bilo je jedno od manje bitnih pitanja.

Već tada je, poslednjeg dana 26. festivala dogovoren nastup sastava koji je ove godine otvorio 27. festival: trio TiTiTi iz Slovenije sa našom pijanistkinjom Marinom Džukljev. Marina se istog dana vratila iz Cerkna, gde je, na nama bratskom festivalu, prvi put nastupala sa ovim triom (koji je inače nekoliko dana pre toga nastupio u beogradskom klubu Ciglana, pred nas 12 entuzijasta u publici).

Kako to već život ume šaljivo da izdiktira, upravo je ovaj, prvi dogovoreni koncert ostvaren na samom otvaranju ovogodišnjeg festivala, dok je koncert kojim je 27. Ring Ring zatvoren – duo trubača Leonela Kaplana i Franca Haucingera – poslednji dogovoren i to tačno tri dana pred početak festivala i samo sedam dana pre nego što je koncert održan! Da, i to je moguće u zemlji Srbiji.

No, ovo je tek deo priče o festivalu koji ima vatrene poklonike među muzičarima, organizatorima festivala, ali i među onima koji ga pomažu, kao što su strani kulturni centri u Srbiji, a sve više i domaće institucije koje imaju mogućnost da festival finansijski podrže.

Ono što nas čini posebno zadovoljnim je to što se publika širi. Prostor u Jevrejskoj 16 odavno nije bio tako pun na festivalskim večerima. Ove godine je čak bilo sastava potpuno nepoznatih, ne samo našoj, već i evropskoj publici, ali je parter sale ipak bio ispunjen sve do samih ulaznih vrata.

Žar u publici se mogao osetiti već prilikom objavljivanja poziva da se zainteresovani prijave za koncert otvaranja u Studiju 6 Radio Beograda, gde se ulaz ne naplaćuje, ali zbog ograničenog broja mesta postoji obaveza prijavljivanja unapred. Nikada se još nije desilo da se proces prijavljivanja tako brzo obustavi… Da je moglo, čini se da bi tamo došlo bar još 50 ljudi.

Šta je razlog ovako povećanom interesovanju, to je posebna tema za izučavanje, ali festival sa tradicijom je i ove godine privukao publiku iz Kanade, Rusije, Nemačke, Hrvatske, Italije… Dodatno zanimljiva jeste činjenica da u samo mesec dana nakon održavanja festivala Ring Ring, u Srbiji će biti održane još tri manifestacije (dve u Beogradu, jedna u Novom Sadu), koje će dobrim delom imati program kakav bi pasovao i našem festivalu, pri čemu su neki od umetnika već gostovali na Ring Ring-u ranijih godina.

Tragedije koje su potresle Srbiju početkom maja, sve su nas paralisale. Suze, kamen u grlu… A festival je trebalo da počne za manje od dve nedelje. Uz sve teškoće, svesni da ima ljudi čija je bol nemerljivo veća, oprezno i uz pažljivu i nenapadnu kampanju došli smo do tog otvaranja, 17. maja.

Treći program Radio Beograda je odavno već mesto slobode i novih ideja, kao i otvorenog poziva za saradnju. Ring Ring je od 2013. godine sa svojim programima i koncertima prisutan u Studiju 6, tako posebnom mestu za muzičare i slušaoce/gledaoce. A kad je još u pitanju nešto što festival promoviše od samih početaka – saradnja domaćih i stranih umetnika, i kad je ta saradnja tako uspela – onda nam je to obezbedilo nove količine entuzijazma za ostatak festivala.

Od drugog dana je sve bilo preseljeno na lokaciju koju publika i mi, organizatori, najviše volimo, jer to jeste pravi dom Ring Ring festivala – Jevrejska 16, sada Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat.

Čak je i promena ton majstora prošla bez problema, kašnjenja ili bilo kakvih primedbi. Kad iz hola čujete graju ispred zgrade i kad se hodnik popuni poznatim i novim facama koji strpljivo čekaju da kupe karte, jasno vam je da publika dobro zna gde i zašto dolazi. Ne znajući uvek kakva će muzika da je dočeka, ona otvorena, puna poverenja, ipak dolazi.

Te druge večeri, 18. maja, na bini se pojavio austrijski trio /kry koji iza sebe ima samo jedan album i neveliki broj nastupa van Austrije, a nakon njih, kvartet pod nazivom IRK Performing Reflection, nastupio je onako kako i publika najviše voli – akustično, sa poda sale, u bliskom kontaktu sa auditorijumom.

Ime benda IRK Performing Reflection malo govori. Oni koji su radi da čačkaju po netu, mogli su naći da sastav predvodi mladi hrvatski kontrabasista Ivar Roban Križić, koji živi u Beču, baš kao i tri četvrtine njegovog sastava. Ivar je dobio prliku da ove godine nastupi na tri festivala, zahvaljujući platformi EFFEA, koja je namenjena podršci i promociji mladih evropskih umetnika. Sastav je, u nešto širem izdanju, u aprilu nastupio na Muzičkom Bijenalu u Zagrebu, a nakon Ring Ring-a sledi im i nastup na festivalu 80 Degrees – Laboratory for Innovative Art u Sofiji, u julu.

Za Udruženje Ring Ring, koje organizuje istoimeni festival, ovo je bila odlična prilika za učešće u još jednom evropskom projektu, te za saradnju sa drugim velikim i značajnim festivalima, ali i za upoznavanje novih, mladih, izuzetno kreativnih umetnika. Jedan od njih, trubač Nikola Vuković iz Beograda, godinama je sakriven od naše pažnje zbog studija u Gracu i džeziranja u Beču. I za nas i za njega, ovo je bila prilika za otvaranje novih mogućnosti za saradnju.

Priključenje platformi EFFEA i uvršćavanje nastupa IRK Performing Reflection u program 27. Ring Ring-a bio je možda i naš potez godine.

Za treće veče smo znali da će biti odlično posećeno, jer u grad stiže jedan od heroja Ring Ring-a, Otomo Jošihide (Yoshihide), koji je već više puta nastupao na festivalu i čiji se koncerti sa grupom Ground Zero (1997) i Sačiko Em i Tošimaruom Nakamurom (2000) još uvek prepričavaju.

Ovaj put, a sve u skladu sa osnovnom idejom ovogodišnjeg festivala, Otomo je došao sa mladim saksofonistom i improvizatorom Krisom Piciokosom (Chris Pitsiokos), koji živi i radi u Berlinu. Na Piciokosa su nam skrenuli pažnju Marina Džukljev, koja sve češće boravi u Berlinu, gde svira i snima sa tamošnjim muzičarima, kao i jedan naš „specijalni savetnik” iz Berlina, koji redovno odlazi na koncerte ovakve, ringringovske muzike.

Znali smo da će taj drugi koncert te večeri, 19. maja, biti na nivou visokih očekivanja domaće publike, međutim nedoumicu u vezi sa prvim koncertom izazvao je najpre protest „Srbija protiv nasilja”, koji je tokom popodneva okupio u Beogradu 60.000 ljudi, pa je postojala bojazan da nakon protesta neće svi uspeti da stignu na početak večeri, na nastup Trija Jespera Nordberga. Ovaj sastav nije nikada ranije nastupao van Švedske i Danske, a njegova dva mlađa člana su donekle znana domaćoj publici samo po saradnji sa nekim našim romskim muzičarima.

Uprkos svemu, sala je bila dupke puna, a fenomenalna reakcija publike je ponela trio, čiji je debi album objavljen dva dana pre nastupa, tako da im je koncert na Ring Ring-u bio prva prilika za promociju.

Onda je usledio očekivani zvučni i vizuelni udar – Piciokos i Jošihide. Uzbudljivo ih je slušati, ali i posmatrati sve moguće načine na koje proizvode zvuke. Otomo na gramofonima – pa to nismo u Beogradu gledali čak 23 godine! „Ring Ring style”…

Iako je po pretprodaji karata izgledalo da će subota biti najslabije posećen dan, ipak je to bila samo varka. Jer, publika na Ring Ring rado dolazi, a karte često kupuje na licu mesta. Pritom, svako prethodno uspešno veče pojačava kod posetioca želju da dođe i na sledeći koncert.

Jedna od ideja koja nas vodi od samih početaka je podrška domaćim muzičarima, promocija domaće scene, kao i saradnja sa drugim lokalnim projektima, inicijativama i organizacijama. Jedan takav projekat, koji postoji nekoliko godina i uglavnom vezan za klub Ciglana, jeste Muzika iz unutrašnosti. Ovaj otvoreni projekat/sastav/inicijativu, koju predvode Bratislav Radovanović i Branislav Radojković, inače stalni posetioci festivala Ring Ring, zaslužio je poziv, kako zbog muzičkog kvaliteta, tako i zbog upornosti i entuzijazma da se kroz saradnju sa domaćim muzičarima stvori što šira baza za dalji razvoj scene savremene i improvizovane muzike u Srbiji.

Dodatno pojačani Ring Ring veteranom, Aleksandrom Acom Škorićem, čija evropska reputacija daleko prevazilazi njegov status u domovini, Muzika iz unutrašnjosti je pretposlednje večeri Ring Ring-a, 20. maja, privukla veliki broj poštovalaca, prijatelja i znatiželjnika koji su hteli da otkriju šta se nalazi iza ovako neobičnog naziva. A krije se furiozna fri džez energija, u kojoj su srce i duša na tanjiru. Sekstet je zvučao vruće do usijanja, uz oduševljenje u publici. Viktor Kiš, beogradski viuzuelni umetnik, priključio se sa tranzistorom, na kojem se šetao po skalama i zvucima.

Potom su se u sredinu sale postavili Tomas Len (Thomas Lehn) i Markus Šmikler (Marcus Schmickler) sa svojim sintisajzerima. Publika se smestila tik uz njih, na brzinu formiravši imrovizovane koncentrične krugove, a zvučna kvadrofona postavka je predstavljala dodatnu atrakciju

Zanimljivo je da je Len samo prvi put – sa triom Konk Pack, 2002 – svirao na bini, a svaki sledeći put (a bilo ih je tri do sada) uvek na podu iste dvorane.

Atmosfera u holu i ispred zgrade je opet bila kao u godinama pre privremenog preseljenja Ring Ring-a u SKC: komentarišu se koncerti, košarka, protesti, evociraju se uspomene na ranije festivale, kupuju diskovi…

Kad je kupovina u pitanju, najveći merčendajz ikada na festivalu imali su PoiL Ueda, na poslednjoj večeri 27. izdanja, 21. maja. Diskovi, ploče, majice, suveniri – pravi, „profi” pristup. U skladu sa time je išla i prodaja. Ali, prodaje ne bi bilo u toj meri da koncert nije bio fenomenalan. Neverovatna kombinacija francuskog alternativnog rok sastava i japanske oralne tradicije očito je veoma atraktivna, a nakon uspešnog nastupa na WOMEX-u prošle godine, ovaj kvintet je u dosadašnjem delu turneje 2023. nastupio na nekoliko festivala na dva kontinenta.

I onda, na kraju, desio se koncert koji je na samo tri dana pre početka festivala bio označavan kao „Last Minute koncert”. Kada ne znate budžet do početka festivala, organizacija može da izgleda kao alhemija. Ali, ovim poslom se ipak bavimo nekoliko decenija… Ideja nikad dosta, a ni sjajnih muzičara ne manjka. Naročito onih koji žele da nastupe na festivalu. Franc Haucinger (Franz Hautzinger) nekoliko meseci ranije je izrazio želju da u godini u kojoj slavi 60. rođendan nastupi u Beogradu. Sigurno nije očekivao da će poziv s naše strane izgledati ovako:

(Nedelja, 14. maj 2023)

„Hello Franz, are you available to perform at the festival next Sunday? We are unsure about the budget, but we’re hoping to have you play alongside Leonel Kaplan, the Argentinian trumpet player who lives here. You met him before, but you two haven’t played together yet, right?”

Nakon nekoliko minuta, dovoljnih da proveri svaj kalendar, Franc je odgovorio: „Yes, I am coming! Can you fly me the day before?”

Tako je i to bilo dogovoreno. Imali smo svetsku premijeru za zatvaranje festivala, dva sjajna muzičara. Druženje sa njima prethodne večeri je bilo divno, a tek koncert… Ili je to bio performans? Opet akustično i opet na sredini sale. Kakav završetak festivala!

 

Uvek drugačiji, svež i intrigantan: 27. „Ring Ring”

Uvek drugačiji, svež i intrigantan: 27. „Ring Ring”

Dvadeset sedmi Ring Ring, međunarodni festival nove muzike, biće održan u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru Oneg Šabat i Studiju 6 Radio Beograda, od 17. do 21. maja 2023. godine.

. . .

Festival Ring Ring nastavlja putem kojim se kreće od 1996. godine, predstavljajući prostor i vreme za savremenu, drugačiju i nekonvencionalnu muziku. Pred kraj svoje treće decenije života, kao i rada na obogaćivanju kulturnog života Srbije retkim sadržajima, dvadeset sedmi Ring Ring donosi puno novih, svežih ideja i aktuelnosti iz sveta.

Program 27. izdanja festivala će obuhvatiti devet koncerata domaćih i stranih muzičara, te različitih saradnji i projekata. Nastupiće umetnici iz Nemačke, Japana, Danske, Slovenije, SAD, Irana, Hrvatske, Švedske, Holandije, Austrije, Srbije i Francuske, a među njima neki od veterana evropske i svetske scene improvizovane, eksperimentalne, fri-džez i avangardne akustične, elektronske i akustično-elektronske muzike, poput Otoma Jošihidea ili Tomasa Lena, koji su i sami već nastupali na festivalu Ring Ring u okviru drugih sastava i projekata.

Festival će ugostiti i izvrsne muzičare mlađe generacije, koji tek razvijaju svoju karijeru ili se, pak, pojavljuju u nekim potpuno novim projektima. U ovakve sastave sa mahom mlađim umetnicima (neki i ispod 30 godina starosti) spadaju: TiTiTi, /kry, IRK Performing Reflection, te Jesper Nordberg Trio koji će na dan početka 27. Ring Ring-a objaviti svoj debi-album „TRIO”.

Koncert mladog hrvatskg umetnika Ivara Robana Križića i njegovog sastava IRK Performing Reflection ostvaruje se kroz projekat EFFEA, još jedan evropski projekat u koji je Udruženje Ring Ring uključeno.

Mladim generacijama pripada i Kris Piciokos, koga ćemo slušati u duu sa tri decenije starijim Otomom.

Osim što svojoj publici omogućava da uživo sluša predstavnike savremene muzike iz raznih krajeva sveta, Ring Ring uvek daje lep prostor i domaćim izvođačima. Ovoga puta, slušaćemo sastav Muzika iz unutrašnjosti, koji je u poslednje dve godine brusio umetnički izraz redovnim nastupima u poznatom beogradskom klubu Ciglana. Takođe, po četvrti put na festivalu slušaćemo srpsku pijanistkinju Marinu Džukljev, sve priznatije ime na međunarodnoj sceni, sada u uzbudljivoj saradnji sa slovenačkim triom TiTiTi.

Saradnje su upravo jedna od karakteristika festivala Ring Ring, kako one ad hoc, tako i neke sasvim sveže, ali i one dugotrajne, kakvu ćemo slušati 20. maja na koncertu Tomasa Lena i Markusa Šmiklera, analogno-digitalnog elektronskog dua koji je aktivan od prvog susreta, 1998. godine, pri čemu obojica umetnika neguju i svoje brojne druge, zasebne projekte.

Možda najintrigantija saradnja koja će obeležiti ovogodišnji program predstavlja spoj eksperimentalnog rok benda PoiL i umetnice Đunko Ueda, čuvene interpretatorke japanske srednjovekovne epike uz instrument satsuma biva, te budističke vokalne tradicije šomjo. Francusko-japanski projekat PoiL Ueda iznedrio je početkom marta istoimeni album, niže koncerte širom sveta i privlači sve veću pažnju publike, medija i organizatora festivala.

Cena ulaznice za pojedinačno veče (od 18. do 21. maja) iznosi 800 dinara. Cena festivalskog kompleta je 2.800 dinara. Ulaz na prvo veče (17. maj) je slobodan i podrazumeva prijavljivanje unapred radi stavljanja na spisak. Ulaznice je moguće kupiti putem sajta Tickets.rs.

Festival organizuju Udruženje Ring Ring i Muzički informativni centar Srbije, a podršku pružaju: Grad Beograd, EFFEA/Evropska unija, Gete institut, Austrijski kulturni forum, Zavod Sploh, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” i RTS/Radio Beograd 3.

. . .

PROGRAM

17. maj, 20:30, Studio 6 Radio Beograda

TiTiTi feat. Marina Džukljev

18. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

/kry / IRK Performing Reflection

19. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

Jesper Nordberg Trio / Otomo Yoshihide & Chris Pitsiokos

20. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

Muzika iz unutrašnjosti / Thomas Lehn & Marcus Schmickler

21. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar

PoiL Ueda / Last minute koncert

 

This site is registered on wpml.org as a development site.