Udruženje „Ring Ring” u još jednom evropskom projektu

Pored aktuelnog projekta Sounds of Europe, Udruženje „Ring Ring” je nedavno postalo partner u još jednom evropskom projektu – EFFEA. Zahvaljujući drugopomenutom projektu, na 27. festivalu Ring Ring biće ostvaren koncert hrvatskog umetnika Ivara Robana Križića i njegovog međunarodnog sastava. Koncert će biti održan u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, 18. maja 2023. godine.

effea

Ivar Roban Križić (promotivna fotografija)

Veliki broj međunarodnih projekata je u poslednjih petnaest godina ostvaren uz posebne programe Evropske unije za podršku kulturi, saradnji i razmeni. Naše Udruženje je u periodu od 2010 – 2016. godine učestvovalo u dva takva projekta (Phonart i Euterpe). Od prošle godine, Udruženje je partner u četvorogodišnjem projektu Sounds of Europe, a ove godine smo se priključili i projektu EFFEA.

Neko je, očigledno, jako dobro razumeo koliko je kultura važna, pa se stoga, u poslednje vreme stalno osmišljavaju novi programi za podršku kulturi i mobilnosti umetnika. Jedan od takvih projekata je EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists), osmišljen da podrži mlade umetnike, ali i saradnju među festivalima.

Prednosti ovog programa su njegova učestalost, brže odlučivanje centra u Briselu, manji i operativniji budžeti, fokusiranost na jednog umetnika ili grupu…

U realizaciji projekta EFFEA u ovom, konkretnom slučaju, sarađivaće tri evropska festivala, tri ugledne manifestacije kada je reč o novoj muzici, elektronici, elektroakustici i avangardnom džezu: Muzički Biennale Zagreb (Hrvatska), zatim 180° – Laboratory for Innovative Art (Bugarska) i naš festival Ring Ring.

Ideja partnerstva ovog dela programa EFFEA jeste da se podrži projekat mladog hrvatskog kompozitora i kontrabasiste Ivara Robana Križića, pod nazivom IRK Performing Reflection.

Ovaj tridesetdvogodišnji umetnik predstaviće svoj projekat najpre u Hrvatskoj, u Zagrebu (17. april), zatim u Srbiji, u Beogradu (18. maj) i na kraju u Bugarskoj, u Sofiji (jul).

U Beogradu, IRK Performing Reflection će nastupiti u sastavu: Ivar Roban Križić (kontrabas), Nikola Vuković (truba), Bojan Krhlanko (bubnjevi, udaraljke, elektronika) i Thomas Grill (elektronika).

U pitanju je međunarodna ekipa, sastavljena od muzičara iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije. Poslednjepomenuta zemlja, koja umetnicima redovno pruža veliku podršku, jeste i mesto susreta članova projekta IRK Performing Reflection. Sam Ivar Roban Križić trenutno pohađa doktorske studije u Beču, na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti.

Ivar je 2021. svoj debitantski album Sound objavio za Cantus d.o.o., a na albumu sarađuje i trubač Nikola Vuković. Ono što bi moglo da se izvuče kao osnovna karakteristika Ivarovog umetničkog delovanja jesu zvuk i improvizacija, čak možda i bez tog „i”.

„I glazbenik-improvizator i slušatelj trebaju po strani ostaviti prethodno oblikovane estetičke sudove i institucionalizirane oblike znanja u pokušaju dosezanja prolaznog stanja postojanja, gotovo ritualnog povezivanja s podsvjesnim elementima koji otvaraju put improviziranom izražavanju” – naglašava Ivar – „U tom smislu improvizacija otkriva otvorenost prema drugosti, izvanjštenje i kontinuiranu samotranscendenciju. Kroz ovaj proces u stalnoj smo komunikaciji sa samima sobom, tradicijom naših predaka i napretkom naših suvremenika. Zvukovi koji nastaju kao rezultat tih interakcija ispunjavaju posebnu potrebu koja nadilazi posve glazbeno: osjećaj prigode i s njim povezana ritualna funkcija pokušaj su stvaranja mikrokozmosa”.

Osvrt na 26. festival Ring Ring (2022)

Nastup sastava IRK Performing Reflection, na 27. izdanju festivala Ring Ring, biće održan 18. maja 2023, u Jevrejskom kulturnom centru, od 20 sati. Informacije o ulaznicama za ovo veče kao i za ceo festival biće naknadno objavljene.

. . .