Završen je 25. „Ring Ring”

Jubilarni, 25. Ring Ring, beogradski festival nove, avangardne, eksperimentalne, impruv i fri-džez muzike, završen je 3. decembra 2021. u Studiju 6 Radio Beograda. Te večeri je nastupio berlinski trio Der Lange Schatten.

der lange schatten ring ring

Der Lange Schatten na Festivalu „Ring Ringˮ, Studio 6 Radio Beograda, 2021 (foto: Ivana Čutura)

Toliko odlaganja i neizvesnosti je prethodilo jubilarnom Ring Ring-u, koji nas već 25 godina čini ispunjenim, ponosim, ushićenim… No, konačno dočekasmo početak festivala, a onda je tih deset festivalskih dana proletelo kao tren…

Puno se stvari ukrstilo – ovogodišnje izdanje festivala smo počeli tamo gde je Ring Ring i započeo svoj život 1996. godine – u Jevrejskoj 16, nekadašnjem REX-u, danas Jevrejskom kulturnom centru Oneg Šabat, nedavno otvorenom. Osećaj je i dalje magičan, prostor zrači, publika i muzičari su bili oduševljeni mogućnošću da ponovo tu nastupaju.

Članovi domaćeg Ansambla Studio6 i austrijskog Szene Instrumental feat. Irina Karamarković imali su taj važan zadatak: da osvoje scenu, usklade probe i uvuku publiku u svoje muzičke svetove.

ansambl studio 6 ring ring

Ansambl Studio6 na Festivalu „Ring Ringˮ, JKC „Oneg Šabatˮ, 2021 (foto: Ivana Čutura)

Već sledeći koncert je bio na drugom koncertnom mestu za koje je festival vezanStudio 6 Radio Beograda. Bila je to prva svetska premijera ove godine i nastup holandsko-američke čelistkinje Fransis-Mari Uiti, austrijske pijanistkinje Elizabet Harnik i naše harfistkinje Milane Zarić. U istoj zgradi, samo sa druge strane, malo pre koncerta je otvorena izložba fotografija Objektivno iz Šestice stalnog pratioca festivala Ring Ring kao i koncertnih događaja u Studiju 6 – čuvenog, neumornog el gvojosa.

Vikend je bio rezervisan za novi prostor – Drugstore, klub sa zavidnom reputacijom, naizgled daleko od centra i sigurno nov za mnoge redovne posetioce festivala. Albert Markoš je u poslednjem trenutku zamenio Fila Mintona, čiji je dolazak odložen za maj 2022.

Slobodna improvizacija ovog mađarskog čeliste sa violistom Silardom Mezeijem je bio susret starih prijatelja, koji čitaju i slede jedan drugog u zvučnom putovanju bez ozvučenja. A nakon njih je Akosh S. Trio svojom magijom učinio da zaboravimo na hladnoću. Totalni džez!

Loran Bigo je već nastupao na festivalu, 2016, a ovaj put je doneo novi set zvučnih „igračaka”, samo što su to sad bili flaše, konzerve, baloni, pruge… Zabava i uzbuđenje za 50 ljudi; više nije ni moglo stati u malu salu kluba. U velikoj sali su domaćini, duo Thark, imali svoju koncertnu premijeru. Njih je, kao i sastav koji je zatvorio to veče, dočekalo mnogo više ljudi. A veče su zaključili Kim Mir i njegov sedmočlani sastav You ǀ Me.

Četvorica gitarista i trojica bubnjara izvode Mirovu muziku, ustvari dve dugačke kompozicije, koje se lagano razvijaju, okreću i vraćaju u tišinu. Disciplina i sloboda.

Poslednje veče u klubu Drugstore (28.12), sa novim parom koncertnih uzbuđenja, otvorile su Ana Kravanja i Tijana Stanković. Dve žene, dva glasa i dve violine improvizuju, svirajući i pevajući usklađeno, čak i kad se kreću oko publike u širokim krugovima, daleko jedan od druge. Malo je nedostajalo da ovo bude potpuno slovenačko veče, jer su osim Ane, a sa izuzetkom Tijane, nastupili još neki od najznačajnijih aktera tamošnje impruv scene. Taj muški duo su činili perkusionista Zlatko Kaučič i kontrabasista Tomaž Grom. Uzbudljivo, inovativno, drugačije, kako je to već postao standard festivala.

ana kravanja i tijana stanković ring ring

Ana Kravanja i TIjana Stanković na Festivalu „Ring Ringˮ, Drugstore, 2021 (foto: Ivana Čutura)

Povratak u Jevrejski kulturni centar (29.12), doneo je previše kratak, ali zanimljiv nastup poljskog harmonikaša Zbignjeva Hojnackog, a zatim briljantan nastup berlinskog trija Jane in Ether. Nakon što su Magda Majas (klavir), Biljana Vučkova (violina, glas) i Miako Klajn (rekorde) završile svoj nastup, dugi aplauz i ushićenje su govorili dve stvari – da je publika oduševljena koncertom, ali i srećna zbog povratka u ovaj koncertni prostor.

Berlinska scena, tako značajna i bogata, već nekoliko godina je imala zanimljive predstavnike na festivalu. Ove godine, čak dva nastupa. Nakon pauze od tri dana, taman da udahnemo vazduh posle Jane in Ether i ostalih uzbuđenja, festival su, 3. decembra, sjajnim nastupom u Studiju 6 Radio Beograda zaključili Der Lange Schatten. Ovaj trio je pravi reprezent berlinske scene – muzički uzbudljivi i svi iz različitih zemalja, a vezani za Berlin.

Nakon 25. izdanja, sa sedam koncertnih večeri u deset dana i jednom izložbom, sledeći festival Ring Ring je zakazan za nešto kraći period, od 19 – 22. maja 2021. godine.

. . .