Završen je DEVETI „TODO MUNDO”

Deveti Todo Mundo, beogradski world music festival, završen je 28. septembra 2021. u beogradskom klubu DIM. Te večeri su nastupili Dobrila i Dorian Duo i Jelana Popržan.

jelena popržan todo mundo

Pre nekoliko dana je završeno deveto izdanje World Music Festivala „Todo Mundo” u Beogradu. U periodu od četiri dana, pored šest sjajnih koncerata u klubu DIM, održana je i međunarodna konferencija Žene na world music sceni – umetnice, menadžerke, novinarke…, a publika je mogla da vidi i izložbu fotografija Monika i Maži, slovenačkog fotografa Janeza Marolta.

Konferencija, održana u Galerijskom prostoru Radio Beograda, po temi i učesnicima bila je apsolutno „u trendu”. Marija Vitas, kao moderator konferencije, postavljajući značajna pitanja, uspela je da pokrene ozbiljnu debatu i da otvori nekoliko važnih tema.

Svako od učesnika (Sofija Labropulu, Iva Nenić, Araseli Sančez, Bojan Đorđević, Ivana Maraš, Svetlana Spajić, Sotiris Bekas, Rok Košir, Julijana Baštić i Đuzepe Bortone) dao je svoje viđenje rodne ravnopravnosti u world music žanru, predstavio razvoj scene i ulogu žena u svojim zemljama, pri tome dajući i pogled na neka opšta pitanja, skrećući pažnju i na teme koje su svima od velikog značaja.

Ova konferencija je bila odlična prilika za umrežavanje učesnika, što će rezultirati daljom međusobnom saradnjom. Važno je istaći da je Treći program Radio Beograda snimao ceo tok konferencije i da će uskoro snimke sa konferencije i emitovati, a očekuje se da će taj materijal biti ponuđen drugim radio stanicama kroz EBU razmenu.

konferencija todo mundo

Međunarodna konferencija na festivalu Todo Mundo, Beograd, Galerijski prostor Radio Beograda, 2021 (foto: Sotiris Bekas)

Kada je Collegium Hungaricum Beograd početkom avgusta poslao mejl sa informacijom da je u okviru festivala moguće imati i izložbu fotografija jedne od „zvezda” festivala, bio je to razlog za oduševljenje. Ali i za razmišljanje gde izložiti 22 velike fotografije.

Kako je klub DIM bio dobro rešenje za koncerte, izbor galerijskog prostora je olakšan ponudom vlasnika ovog kluba da izložba bude u njihovoj, obližnjoj Galeriji Kula, čije je zvanično otvaranje zakazano za početak oktobra. Dakle, izložba pre zvaničnog otvaranja prostora!

Sam Janez Marolt, autor izložbe Monika i Maži, slovenački fotograf, odlučio je da dođe lično, postavi fotografije i otvori izložbu.

izložba monika i maži

Janez Marolt, Monika Lakatoš i Maži Roštaš, Na otvaranju izložbe fotografija Monika i Maži, festival Todo Mundo, Beograd, Galerija Kula, 2021 (foto: el gvojos)

Fotografije su inače napravljene 2019. godine u Ljubljani, nakon nastupa Monike Lakatos i Mihalja Roštaša u Pinelinoj dnevnoj sobi, koncertnoj seriji, koju u porodičnoj dnevnoj sobi već godinama organizuje Rok Košir. Tako se, igrom slučaja, desilo da na otvaranju bude i autor fotografija i umetnici koji su bili inspiracija, ali i organizator ljubljanskog koncerta, koji je fotografa podstakao da organizuje foto-sešn sledećeg dana u Ljubljani.

World music koncerti u DIM-u nisu baš uobičajena stvar, ali Todo Mundo je festival koji jeste drugačiji. Spoj devetog izdanja festivala i DIM-a je bio pun pogodak, stvorena je dobra atmosfera, a u klub su mnogi došli prvi put u životu i oduševili se. Zvuk je bio odličan, imalo je mesta za sedenje, ali i za ples, a muzičari su bili na dohvat ruke, pa je kontakt bio neposredan i topao.

rođenice

Rođenice, festival Todo Mundo, Beograd, DIM, 2021 (foto: el gvojos)

Domaći trio Rođenice je otvorio festival svojim autentičnim i sirovim izvođenjem tradicionalne muzike, bez „hitova”. Moderni pristup, video projekcija, ali pevanje koje retko možete čuti u gradovima. Festival Todo Mundo od samih početaka daje prostor izvođenju tradicionalne muzike i tako će biti i ubuduće.

Dugo željeni dolazak Monike Lakatoš se konačno ostvario. Ova skromna žena moćnog glasa, praćena gitarom i udaraljkama je uglavnom izvodila pesme vlaških Roma iz Mađarske, pretežno energične koje pozivaju na ples ili bar cupkanje u mestu. No, publiku je s nogu oborila desetominutna balada u sredini koncerta.

Prve večeri dva trija, a druge večeri dva dua. Sofija Labropulu, grčka kompozitorka i umetnica na kanunu je započela nastup svojim kompozicijama, koje dodiruju tradicionalnu muziku, improvizaciju, savremenu muziku, da bi joj se u drugom delu nastupa priključila violinistkinja i pevačica Tijana Stanković, pa su zajedno izvele nekoliko pesama sa Balkana.

Magija večeri se nastavila koncertom pevačice Marije Macote iz italijanske regije Salento, koju je pratio harmonikaš Antonino de Luka. Fantastično izvođenje njenog programa Amoreamaro, sa kojim je već ovog leta obišla celu Evropu.

marija macota

Marija Macota na festivalu Todo Mundo, Beograd, DIM, 2021 (foto: el gvojos)

Nakon jednodnevne pauze, festival je završen sa još dva koncerta 28. septembra. No, pre koncerata je prvo predstavljen novi broj world music magazina Etnoumlje, a zatim su dodeljene nagrade Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci Jeleni Popržan (za prošlu) i Dorianu Jovanoviću (za ovu godinu). Ovu nagradu od 2013. godine dodeljuje World Music asocijacija Srbije zajedno sa porodicom pokojnog Draškocija.

Dobrila i Dorian Duo iz Skoplja su novi sastav, starih saradnika. i u Beogradu su predstavili divan program starih čalgijskih i drugih pesama, bez egzaltacije. Ali, egzaltirana je bila publika, pa je usledio bis. Pevačica Dobrila Grašeska je pravo otkrovenje festivala.

dobrila grašeska

Dobrila Grašeska, na nastupu Dobrila i Dorian Dua, festival Todo Mundo, Beograd, DIM, 2021 (foto: el gvojos)

Iako je Jelena Popržan već nekoliko puta predstavila svoj solo program u Beogradu, ona uvek uspe da iznenadi zrelošću svog performansa, lucidnim idejama, vrhunskom svirkom i pevanjem, kao i duhovitošću. Fascinantno.

Odlični koncerti, sjajna atmosfera, snažne reakcije publike, dobar networking domaćih i stranih gostiju festivala, učesnika konferencije, menadžera, promotera, novinara… Sve to što je krasilo deveti Todo Mundo, čini ispunjenim i zadovoljnim nas, organizatore festivala i nosioce Udruženja Ring Ring, davši nam „gorivo” za pripremu narednog, jubilarnog, desetog festivala Todo Mundo.