ŽENE SU U FOKUSU: DEVETI „TODO MUNDO” JE PRED NAMA

Deveti Todo Mundo, beogradski world music festival, biće održan u Klubu DIM, od 25 – 28. septembra 2021. godine

Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, prestonički world music festival se vraća na scenu. Novo izdanje festivala „Todo Mundo” obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju.

Festival „Todo Mundo” neretko krase vezivna nit ili tema, koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje. Među dosadašnjim temama našle su se: Afrika, Turska, Balkan, Mađarska… Podalje od jasnih geograskih odrednica, ovoga puta je za vezivnu nit festivala odabrana žena.

Želja organizatora i selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave kreativna snagu i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – world music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala.

Glavni, muzički deo programa čine nastupi umetnika i sastava iz Mađarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Austrije i Srbije. Prvo veče festivala (25.09) otvoriće domaći ženski a cappella trio Roђenice, čije članice dolaze iz Novog Sada i Beograda. Podariće publici sirovu energiju srpske i balkanske arhaične pesme, koja čini okosnicu njihovog repertoara. Pritom, nije reč o arhaičnosti koja ima muzejsku vrednost. Zvuk je drevan, ali su stav i scenska pojava ovih mladih pevačica moderni i savremeni, što je dodatno podržano pratećim multimedijalnim sadržajem.

rođenice

Rođenice (foto: Jovan Radaković)

Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk Trio Monike Lakatoš iz Mađarske. Monika (Mónika Lakatos) romska je pevačica, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje.

Krasi je fascinantan glas specifične boje i vibrata, te izražajnost sazdana na velikim dinamičkim amplitudama i kombinaciji sete i borbenosti. Dobitnica je prestižne nagrade WOMEX za životno delo (2020). Na koncertu u Beogradu, Monikin glas će biti podržan gitarom i udaraljkama.

Na drugoj večeri (26.09), u nedelju, slušaćemo najpre grčku sviračica na kanunu, kompozitorku i improvizatorku Sofiju Labropulu (Sofia Labropoulou). U njenoj umetnosti stapaju se nasleđa Grčke i Mediterana, klasične otomanske, srednjovekovne, eksperimentalne i savremene muzike. Sarađuje sa brojnim muzičarima, komponuje filmsku muziku i drži master-klasove posvećene kanunu i grčkoj narodnoj muzici.

Specijalna gošća na Sofijinom koncertu u DIM-u biće Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda.

sofia labropoulou

Sofia Labropoulou (foto: Daniel Vegel)

Drugo veče zaokružuje Marija Macota (Maria Mazzotta), jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni. Sa dugogodišnjim iskustvom građenim u čuvenom italijanskom sastavu Canzoniere Grecanico Salentino, Marija se pre nekoliko godina otisnula u solističke vode. Januara 2020. objavila je album Amoreamaro, izuzetno dobro prihvaćen od strane publike i kritike.

Na koncertu u Beogradu, u pratnji harmonikaša Antonina de Luke (Luca), Marija će nas razgaliti šarmom i ritmikom italijanskog juga. Ovo je njeno prvo koncertno gostovanje u našoj zemlji.

marija macota

Maria Mazzotta (foto: Giulio Rugge)

Nakon slobodnog dana, festival će svoje treće veče imati u utorak, 28. septembra. Slušaćemo sveži projekat makedonskog umetnika Doriana Jovanovića (ud), nastao u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom.

Dobrila & Dorian Duo je u julu objavio album Apocryph, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj, upečatljivoj, neodoljivoj obradi. Dorian je dobitnik nagrade Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu, koju će mu na početku večeri svečano uručiti predstavnici World Music asocijacije Srbije.

dobrila & dorian duo

Dobrila & Dorian Duo (foto: Dina Duma)

Čast da zaokruži deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, Svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama…

I Jelena je dobitnica pomenute nagrade Vojin Mališa Draškoci, za 2020. godinu, koja će joj takođe ove večeri biti uručena. Na svom solo nastupu u Beogradu, predstaviće nam uglavnom materijal sa albuma La Folia (2020).

jelena popržan

Jelena Popržan (foto: Sasha Osaka)

Početak svake muzičke večeri je u 20 časova. Za mesto održavanja koncerata ovoga puta je odabran DIM (Cetinjska 15a) – alternativan i inovativan gradski prostor namenjen koncertima, performansima i raznolikim kulturnim događajima.

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija, kojom otpočinje deveti „Todo Mundo”. Skup pod nazivom „Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke…” biće održan u „Galerijskom prostoru Radio Beograda” (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), u subotu, 25. septembra, sa početkom u 11 časova. Učesnici dolaze iz Slovenije, Italije, Grčke, Austrije, Španije i Srbije. Konferenciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Istog dana, u 19 časova, u Galeriji „Kula” (Cetinjska 15a) biće otvorena izložba fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta. Reč je o seriji portreta Monike Lakatoš, pevačice koja će iste večeri nastupiti u DIM-u. Izložbu će otvoriti autor.

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring”.

Festival su podržali: Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije.

Ulaznice se u pretprodaji mogu naručiti preko Fejsbuk-stranice festivala, po ceni od po 600 dinara za prve dve koncertne večeri i 500 za treće veče. U dane festivala, karte će koštati 700/700/500 dinara.