times_baner-za-fb

Boris Kovac “Times of Day

Boris Kovač

TIMES OF DAY
(Doba dana)

koncertna svita za saksofon i kamerni ansambl

izvodi
New Ritual Ensemble

Boris Kovač – sopran/alt saksofon, bas klainet
Slobodanka Stević – klavir
Vladimir Ćuković – I violina
Marta Kojadinović – II violina
Aleksandar Stankov – viola
Milica Svirac – violončelo
Siniša Mazalica – kontrabas
Lav Kovač – udaraljke

Novo delo renomiranog vojvodjanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača bice premijerno izvedeno u Beogradu 23. novembra u Dvorani Kolarčeve Zadužbine, a dva dana kasnije u novosadskoj Sinagogi. Ova kompozicija je neka vrsta rezultante većine linija delovanja ovog muzičkog stvaraoca čije izvodjenje će, u ovom slučaju kao solista na sopran te alt saksofonu i bas klarinetu, predvoditi sam autor. Delo je napisano u obliku netipične četvorostavačne koncertne svite pod nazivom Times of Day (Doba dana) za solo saksofon/bas klarinet, gudački kvartet, kontrabas, klavir i udaraljke. Izvodjenje je povereno autorovim saradnicima koji su se u nizu predjašnjih projekata pokazali kao sjajni interpretatori Kovačevih muzičkih ideja.
Kovačeva dela u jedinstvenom postmodernom ključu prožimaju iskustva rane, klasične I savremene muzike sa folklornim i jazz uticajima stvarajući autentičan multistilistički jezik koji izmiče svim stereotipnim žanrovskim kategorijalizacijama – u ovom delu je, više nego u bilo kom dosadašnjem radu ovog autora, zastupljen njegov specifični izvodjački prosede, čime će ovaj autor na plastičan način demonstrirati uverenje da su komponovanje i izvodjenje dva organski povezana pola jedinstvenog bića muzike. Slično kao što su to činili neki od najvećih muzičkih stvaralaca, od Baha do Piacole,uvek kada je to moguće, Kovač učestvuje u izvodjenju vlastitih partitura. U ovom delu će se njegova interpretacija na tri drvena duvačka instrumenta kretati od izvodjenja striktno zapisanih pasaža do onih u kojima on dobiva prostor za varijaciju i struktiriranu improvizaciju, po čemu ovaj “koncert“ izmiče svim ustaljenim standardima komponovane umetničke muzike.
Poetički kontekst u kojem je nastalo ovo delo autor naziva“Simple, simple…Life“. Pod nazivomTimes of Day (Doba dana), sa stavovima Jutro, Podne, Veče i Ponoć,ovo delo donosi kontemplaciju 4 markantna doba dana, pletući tkanje jednog uvek istog i uvek drugačijeg intimističkog muzičkog rituala.
Muzika dovoljna za jedan danu životu ili za ceo jedan vek…

Oba koncerta pocinju u 20 casova, a ulaznica kosta 500 dinara. Ulaznice su već u prodaji

 

producent Boris Kovač; kostim – Romana Knežević; miks majstor – Ljuba Pejić; ozvučenje i osvetljenje – Studio Šaš

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine a takodje ga je podržala i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada

Leave a Comment