armoniapolis_promo

ARMONIAPOLIS – promocija u utorak 21. maja u 19.00, Galerija O3one

PROMOCIJA “ARMONIAPOLIS” – WEB, SOUNDSCAPE I INTERAKCIJA

armoniapolis_promo

-U utorak, 21. maja u galeriji “O3one” u 19 časova održaće se svečana promocija projekta “Armoniapolis” Svetlane Maraš-

 

Armoniapolis je veb aplikacija zvučne umetnice Svetlane Maraš. U pitanju je muzički koncept koji podstiče svesno slušanje zvuka u našem okruženju i interakciju sa njim bez upotrebe tehnologije. Ovaj projekat koji je Maraš osmislila zajedno sa Juhom Jouhtimakijem (Finska) i Minom Arko (Slovenia), skreće pažnju na bogatstvo zvučnog pejzaža koji nas okružuje, i daje mogućnost da se taj pejzaž prekomponuje, kombinacijom i slobodnom modifikacijom zvukova. Grad Beograd je polazna osnova na koju će nakon lansiranja “Armoniapolisa”, moći da se priključe ljudi sa svojim zvučnim slikama iz celog sveta. Svako ko želi i ima ideju, može osluškivati zvuke oko sebe, opisati ih rečima i postaviti kao tekstualne instrukcije na www.armoniapolis.com i njihov opis služiće kao instrukcija koju drugi mogu da izvedu u sopstvenoj interpretaciji. Svaki učesnik u Armoniapolisu može biti kompozitor i izvođač.

Ovaj inovativni i vrlo maštoviti projekat je ostvaren u produkciji Udruženja “Ring Ring”, uz veliku podršku Telenor Fondacije, što takođe govori o usmerenosti ovog projekta na upotrebu novih medija u savremenoj muzici.

U galeriji O3one će 21. maja svi prisutni moći da isprobaju kako funkcioniše aplikacija, a specijalno za ovu priliku više umetnika je pripremilo svoj prilog.

 

Svetlana Maraš je kompozitor i sound artist iz Srbije. Studirala je kompoziciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i magistrirala na odseku Zvuk u novim medijima u Medijskoj laboratoriji Aalto Univerziteta u Helsinkiju. Posle godina formalnog muzičkog obrazovanja, krenula je putem ekstremnog eksperimentisanja koji ju je doveo u polje gde se muzika prepliće sa drugim žanrovima umetnosti i naukom, nalazeći adekvatan izraz u formi interaktivne zvučne instalacije, živoj elektro nskoj muzici, zvučnim objektima i teorijskom radu koji se bavi ovim temama.  Svetlana ima značajno iskustvo u izvođenju elektro-akustične muzike u kolaboraciji sa drugim muzičarima i solo. Njeni radovi su izvođeni širom sveta na mestima kao što su Muzej Savremene umetnosti u Masačusetsu (Bang on a can letnji institut), Međunarodna konferencija kompjuterske muzike (ICMC) u Njujorku, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Kunstradio-Radiokunst, Radio Beograd, Orpheus institut za muzičko istraživanje u Gentu, na konferenciji The Global Composition u Darmštatu, a abstrakt njene magistarske teze objavljen je od strane vodećeg umetničkog žurnala – Leonardo Electronic Almanac. www.svetlanamaras.com

Leave a Comment